"Isınmadan yapılan spor fıtığa neden olabilir"

"Isınmadan yapılan spor fıtığa neden olabilir"
Acıbadem International Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun ısınmadan yapılan sporun bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini belirtti.

İSTANBUL - Acıbadem International Hastanesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, beyin ve sinir cerrahisi polikliniğine başvuran hastalarda, ısınmadan yapılan sporun oluşturduğu patolojilerin en sık bel ve boyun ağrıları şeklinde olduğunu bildirdi. Bel ve boyun ağrısıyla başvuranlarda ortalama 10 hastanın birinde spor sırasında yapılan bir egzersizle başlayan ağrılar görüldüğünü anlatan Sun, bu hastalarda en sık kas ağrısı görüldüğünü ifade etti.

Sun, omurganın kişiye göre değişen bir dayanma gücünün olduğuna dikkati çekerek, bu gücün farkında olmadan aşılması durumunda belde birtakım patolojilerin oluşabileceğini kaydetti. Omurların çevresindeki bağların yırtılması ile listezis oluşabilirken, diskin zorlanması sonucu da fıtıklar gelişebileceğini aktaran Sun, kırıkların omurda yükseklik kaybı şeklinde olduğu gibi eklem bileşkesinde bütünlüğü bozacak şekilde de gerçekleşebileceğini belirtti.

Sun, iki türlü ısınma şekli olduğunu, ilkine ağır sporlardan 1 ay önce başlandığını, diğer ısınma şekline ise spora başlamadan 15-30 dakika önce başlandığını ifade etti. Ağrı varken spor yapılmasının zor olduğunu vurgulayan Sun, egzersiz sırasında ağrının geçtiği düşünülerek vücut için zararlı yüklenmeler olabileceğini ve bunun sonucunda el ve boyun fıtıkları, listezis, kırıklar, bağ kopmaları ve eklem bozuklukları oluşabileceğini kaydetti.

Sun, spor yaparken ağrı oluştuğu taktirde egzersizi bırakmak gerektiğini vurgulayarak, bu süre içinde dinlenilmesi ve kasların bağların kendilerini toparlamaları için zaman ayrılması gerektiğini aktardı.

Sun, ağrının rahatsız edici düzeyde olması durumunda nöroşirürji uzmanına başvurulması gerektiğini bildirdi. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.