İslami STK’lardan Arakan protestosu

İslami STK’lardan Arakan protestosu
Arakan’da yaşanan katliamı protesto eden İslami STK’lar, katliama İslam dünyasının parçalanmışlığının zemin hazırladığını belirterek, Arakanlı Müslümanların kendi topraklarında özgürce yaşamaları için etkin adımların atılmasını istedi.

Kendilerini İslami STK Platformu olarak adlandıran sivil toplum kuruluşları, Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde Rohingya Müslümanlarına karşı yaşanan katliama ilişkin basın açıklaması yaptı. Hz. Süleyman Camisi’nde kıldıkları Cuma namazının ardından grup adına açıklama yapan Marmara Gazisi Mehmet Ali Zeybek, Arakan’da yaşanan katliama sessiz kalmanın katliamla ortak olmanın eş değerde olduğunu savundu. Müslümanların öldürülmesini isim vermeden Amerika Birleşik Devletleri üzerinden eleştiren Zeybek, “Müslüman kanının deryalar oluşturduğu günümüzde, kimi okyanus ötesinden gelir topraklarımızı işgal eder; fitne tohumu eker, canımızdan canlar koparır, kimi de bulunduğumuz topraklarda Firavunlaşır, Karunluk sevdasıyla bedenlerimizi, tarifi ve ifadesi literatürde olmayan yöntemlerle parçalar” dedi.

 

 

Arakan’da katliam yaşanmasını zemin hazırlayanın “İslam dünyasının parçalanmışlığıyla” açıklayan Zeybek, “Coğrafyamızın farklı bölgelerinde yaşadığımız iç çatışmalar, bizi bizden uzaklaştırmış, kutuplara ayırmıştır. Bu parçalanmışlığı gören zalimler, kafirler ve onların yerli işbirlikçileri, son Müslüman toprağı düşene kadar zulümlerini ve katliamlarını sürdürmektedir” diye konuştu.

‘BİLİNÇLİ SOYKIRIM POLİTİKASIDIR’

Arakan Müslümanlarına sahip çıkma çağrısı yapan Zeybek, “Dünyadan gelen çeşitli tepkilere rağmen Myanmar yönetiminin Arakan’da yaşayan Müslümanlara yönelik zulümleri devam etmektedir. Bir taraftan nazenin bedenler diğer taraftan evler, camiler, ekinler ateşe verilmektedir. Şahit olduğumuz bu kıyımların bilinçli bir soykırım politikasının ürünü olduğunu, net olarak İslam ve Müslüman düşmanlığının dışavurumu olduğun su götürmez bir gerçektir” şeklinde konuştu.

Dünyanın sessizliğinin katliamı daha da şiddetlendirdiğini aktaran Zeybek, “Müslüman düşmanı olan Budist Myanmar, İslam düşmanı olduğunu gizlememektedir” dedi.

‘İSLAM DÜNYASINA DÜŞMANCA BAKIŞI İZHAR ETMİŞTİR’

Yaşanan saldırıların Myanmar Müslümanları ülkeden tasfiye etmek amacına yönelik bilinçli bir strateji olduğunu savunan Zeybek, “Gerçek böyle iken, emperyalizmin önde gelen beş aktörünün etkin olduğu Birleşmiş Milletlerin ise vahşeti kısa cümlelerle kınaması da Batı dünyasının İslam ve Müslümanlara bakışındaki düşmanca duruşu tekrar izhar etmiştir” ifadelerini kullandı.

Yaşanan sistematik saldırılar nedeniyle Arakan’daki Müslüman nüfusun çoğalmadığına dikkati çeken Zeybek, izlenen politika ile Müslümanların bölgeden uzaklaştırıldığını söyledi. Müslümanların çevre ülkelere sığınmacı olarak gitmesinin izlenen Müslümansızlaştırma politikasının parçası olduğunu kaydetti. Sorunun çözülmesi gerektiğini belirten Zeybek, sorunun çözümü için şu öneride bulundu: “Her ne gerekçe olursa olsun Arakanlı Müslümanların kendi topraklarında özgürce yaşamaları için zemini oluşturulmalı, bu yönde etkin adımlar atılmalıdır. Bu konuda girişimde bulunan tüm ülkeler, komşu ülkelerde oluşturulacak mülteci kamplarına Arakanlı Müslümanları taşıma, burada onları yerleşimci kılma gayretine girmemelidir. Bir süreliğine geçici tedbir olarak bu yolla başvurulabilir, ama uzun vadede Müslümanların kendi topraklarında özgürce ve güvenli bir şekilde yaşamalarına katkı sunmalıdır.”

Yapılan açıklamanın ardından kitle sloganlarla dağıldı.

 

Ali ABBAS YILMAZ

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.