İşsizliği bitirecek proje!

İşsizliği bitirecek proje!
Diyarbakır OSB’de yeni bir dönem başlıyor

Tigris Haber- OSB'Yİ UÇURACAK PROJE

20 yıllık geçmişi olan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisine kavuşması ile yeni bir dönem başlıyor. Arıtma tesisinin tamamlanması ile tekstil sektörünün kumaş boyama alanında önemli bir mesafe kat etmesi bekleniyor. Söz konusu arıtma tesisinin ihalesinin yapıldığını belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, ”Şu anda 7 bin 500 olan istihdamın arıtma tesisimizin faaliyete geçmesiyle beraber en az 15 bin olmasını hedefliyoruz” dedi.

Odabaşı “Arıtma tesisinin yapılmasının hızlandırılmasında Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Sayın Bakanımız, Milletvekilimiz Sayın Mehmet Mehdi Eker, Sayın Valimiz ve emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Tigris Haber’e önemli açıklamalar

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, görev sürelerinin ilk 7 ayında yaptıkları çalışmaları Tigris Haber’e değerlendirdi. OSB’nin sorunlarını çözmede önemli adımlar attıklarını belirten Odabaşı, Ortadoğu, komşu ülkeler ve Avrupa ülkeleriyle geliştirdikleri ilişkiler sonucu Organize Sanayi Bölgesinde üretilen ürünlere yeni pazarlar yaratmak için çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Birçok konuda değerlendirmeler yapan Odabaşı, 20 yıllık geçmişi olan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisine kavuşması için ihale yapılarak önemli bir aşamaya gelindiğini de ifade etti.

 “Yabancı yatırımcı çekmek için çalışmaya devam ediyoruz.”

Diyarbakır OSB’de 281 fabrikamız var. Bunların yüzde 70’i küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Yüzde 25 oranında ise ihracata dayalı çalışmaktadır. 7 ayda yabancı yatırımcıları buraya çekmeye ve pazar oluşturmaya yönelik çalışmalar yürümeye gayret gösterdik” dedi.

“İsrail televizyonu Diyarbakır’ı tanıtacak”

Daha önce ziyaret ettikleri İsrail’de önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bunun sonunda aynı ülkeden iş insanlarının bu hafta içinde Diyarbakır’a geldiğini hatırlatan Odabaşı, Avrupa ve Afrika’da da benzer çalışmalarda bulunacaklarını söyledi.

Odabaşı,” Yaptığımız önemli ziyaretler arasında Filistin ve İsrail var. Her iki ülkeye de giderek görüşmelerde bulunduk. Bunun sonucunda bu hafta içinde İsrail’den iş insanları OSB’yi ziyaret etti. İsrail’in bir televizyon kanalı da burada ürettiğimiz ürünler ve kültürümüzle ilgili çekimler yapmak üzere iş insanlarıyla birlikte Diyarbakır’a geldi. Bu çekimler hem İsrail’de yayınlanacak hem de CNN İnternational’da yayınlanarak Diyarbakır’ın bu alanda tanıtımı yapılacak”

“Avrupa ve Afrika’ya yeni pazarlar için çalışacağız”

Yürütmekte olduğumuz URGE projesi kapsamında geçen ay sanayicilerimizle birlikte Katar ve Umman’ı ziyaret ettik.  Oralardaki yatırımcıları, iş insanlarını ülkemize ve kentimize davet ettik. Çok olumlu geçti, iyi sonuçları olacağını düşünüyoruz. Afrika programımız var, Afrika’daki bazı ülkelere ticari heyetlerle ziyaretler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Avrupa’ya yönelik girişimlerimiz de var. Almanya başta olmak üzere İş insanlarımızın ihracat bağlantılarını yapmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde görüşmeler yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“Son ekonomik gelişmelerden dolayı kapanan fabrikamız yok”

OSB’de krizden dolayı kapanan fabrika olmadığını da bildiren Odabaşı, sözlerini şöyle sürdürdü  , ”Kurdaki dalgalanmadan dolayı ekonomimizde bir türbülans meydana geldi. Bu dalgalanmadan etkilenip kapanan fabrikamız yok. İşletmelerimizin işçi çıkarmamak için tüm gayretleri ile çalıştıklarını söyleyebilirim. OSB olarak ihracat ofisimizi oluşturmaya başladık. Bunun sanayicilerimize güç katacağına inanıyoruz. Ayrıca OSB’de sanayicilerimizin ortaklaşması için istişare heyeti oluşturduk, bu heyet yakın zamanda çalışmalarına hız verecek.”

“Bankalarla kredi konusunda sorun yaşıyoruz”

“Önemli sıkıntılarımızın başında bankalarla yaşadığımız kredi sıkıntısıdır” diyen Odabaşı, bankaların uyguladığı yüksek faizlerin burada yatırımı olan sanayicilere sıkıntı yarattığına işaret etti. Odabaşı,”  Sanayiciler, finansmanı kredilerle çözüyor. Ne var ki faizler çok yüksek, sanayicilerimiz bundan olumsuz etkileniyor. Kredilerini ötelemek zorunda kalıyorlar. Ticaret Ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın girişimleri sonucu bankalar eskiye göre daha esnek davranıyor diyebiliriz. Kredi ödemelerini öteleniyor ancak bu sorunu çözmek için yeterli değil. Bizi aslında zorlayan döviz kurlarının yüksekliği değil, faizlerin yüksek olmasıdır. Dolar yükselirken daha çok ihracat yapıp bundan kazançlı çıkan firmalarımız bile oldu ancak faizlerin yükselmesiyle daha çok sıkıntı yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Gübre ve mazot fiyatları verimi düşürüyor”

Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olmasının çiftçileri zorda bıraktığını, bu durumun verimi düşürdüğünü ve sanayicileri de etkilediğini anlatan Odabaşı, hükümetin bu konuda adımlar atmasını istediklerini belirtti.

Odabaşı, ”Diyarbakır tarım bölgesidir. Pamuk, buğday, mısır gibi önemli ürünler burada yetişiyor, organize sanayi bölgemizde bunlar işleniyor. Bu işin önemli bir ayağını çiftçiler oluşturuyor. Gübre ve mazot pahalı olunca çiftçi zor durumda kalıyor. Şu an bunun sancılarını hep beraber yaşıyoruz. Hükümetten isteğimiz tarımsal desteği sağlamasıdır, artırmasıdır. Gübre ve mazot fiyatları yüksek olunca birçok üründe verim alınamıyor. Mesela domateste verim yüzde 50 düştü. Aynı şekilde pamukta, buğdayda, mısırda da verim ciddi oranlarda düştü.

1-005.jpg

Ayrıca biz pamuğu artık sadece yetiştiren değil, aynı zamanda podyuma çıkaran yani tekstile çevirip bununla ürünler üreten, markalar üreten, son kullanıcıya hizmet edecek hale getirerek kendi markalarını oluşturmak isteyen bir OSB olmak istiyoruz. .

“Sanayi ağrılık ve destek verilmelidir”

Gelecekten çok karamsar değiliz. Bunları atlatacak, bu sorunları çözebilecek bir hükümetimiz var. Hükümetimiz, kamu yatırımlarını askıya alıp imalat ve sanayileşmeye ağırlık vereceğini açıkladı. Bu olumlu bir gelişmedir. Doğru hamlelerin yapılmasıyla ihracatın artacağını ve ülkemizin ekonomisinin daha iyiye gideceğini düşünüyorum.

“Alt yapı ödemeleri sıfıra düşürülsün”

Alt yapı ödemeleriyle ilgili olarak OSB’deki yatırımcılarımızın sıkıntıları mevcut. Daha önce yüzde 60 olan alt yapı ödemelerinin payı yüzde 40’a düşürüldü ancak bu da fazladır. Alt yapı ödemelerindeki oran sıfıra düşürülürse buradaki yatırımcılar rahat nefes almış olacaklar” dedi.

Saffet AZBAY/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum