İtalya’da 4 ödül alan Profesör’den iki önemli çalışma

İtalya’da 4 ödül alan Profesör’den iki önemli çalışma
İtalya'da düzenlenen konferansta 4 ödül alan Dicle Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalında görevli Prof. Dr. Bilsen Koçlardan Tural, iki önemli çalışmasına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

Nanoteknolojik ve manyetik ayırma yöntemi ile atık sular temizlenebilecek!

Roma’dan bir seferde dört ödülle dönen Prof. Dr. Bilsen Koçlardan Tural
Nanoteknolojinin çağımızın teknolojisi olduğunun altını çizerek, “Nanoteknolojiyi kullanarak atık sulardaki kirlilikleri gidermeye yönelik yöntemler geliştirmeye çalıştıklarını ve oldukça iyi sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Nanoparçacıklar ile atık sulardaki kirlilikleri giderme ile ilgili bu çalışmasıyla Roma’da yapılan 118. Kimya ve Biyokimya mühendisliği konferansından dört ödülle dönen Prof. Dr. Tural, mevcut kanser tedavi yöntemlerini tek bir yöntem üzerinde birleştirecek bir projenin geliştirilmesi için de bir grup bilim insanı ile birlikte çalıştıklarının müjdesini verdi.

Roma’dan bir seferde dört ödülle dönen Kadın Profesör

Nanoteknolojinin çağımızın teknolojisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tural,  “Nanoteknolojiyi kullanarak atık suları temizlemeye yönelik yöntemler geliştirmeye çalışıyoruz. Oldukça iyi sonuçlar elde ettik. Yurt dışında bilimsel bir Konferansta Dicle üniversitesini en iyi şekilde temsil ederek üniversitem ve çalışma grubumun adına sözlü sunum birincilik ödülü, en iyi içerik ödülü, en iyi makale  (the best paper) plaketi ve kongre onur madalyası aldım. Üniversitemin adını yurt dışında uluslararası bir konferansta temsil etmek benim için büyük bir onurdur” diye konuştu.

Nanoparçacıklar kanser tedavisinde umut saçıyor!

Prof. Dr. Tural, bir grup bilim insanı ile ortak bir şekilde kanser tedavisindeki yan etkileri azaltacak bir proje üzerinde çalıştığını ifade etti.

Nano teknoloji ile kanser tedavisindeki yan etkilerin oluşmasını önleyebilecek bir proje üzerinde çalışan Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalında görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Bilsen Koçlardan Tural, kanser hastalarına umut ışığı olacak projenin detaylarını gazetemize açıkladı.

Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalında görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Bilsen Koçlardan Tural bilimsel araştırma çalışmaları ve projeleri hakkında Tigris Habere konuştu.

Post doktoramı  ODTÜ’de nanoteknoloji alanında yaptım

Bilimsel araştırma çalışmaları ve projeleri hakkında gazetemize bilgi veren Prof. Dr. Tural, çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Yüksek Lisans ve doktoramı Dicle Üniversitesinde yaptım. Post doktoramı ise Ortadoğu Teknik Üniversitesinde nanoteknoloji alanındaki bir proje kapsamında yaptım. Türkiye’deki ilk nanoteknoloji gruplarından birinin içinde yetişme şansım oldu.  Bu kapsamda yaklaşık üç yıl ODTÜ’de kaldım. ODTÜ’den geldikten sonra orada edinmiş olduğum bilgi, beceri ve tecrübelerimi üniversiteme faydalı olmak için kullandım. Avrupa ve TÜBİTAK projeleri yaptım. Şu an devam etmekte olan TÜBİTAK projem var. TÜBİTAK projesi kapsamında her ay burs desteği alan doktora ve yüksek lisans öğrencilerim var. Bu proje yeni teknolojiler kullanarak kanser ilacının hedef bölgeye taşınımı ve salımı ile ilgilidir.”

Kanser tedavisi gören hastalara bir umut ışığı olacak proje

 Nanoteknolojiyi kullanarak kanser tedavilerinde kemoterapideki yüksek dozdan kaynaklı meydana gelen problemleri çözmek için bir proje üzerinde çalışan Prof. Dr. Tural, nanoparçacıklar ile kanser tedavisi gören hastalara bir umut ışığı olacak projesine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Genel bir bilgi vermek gerekirse, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan biri kemoterapi diğeri ise radyoterapidir. Kemoterapi, kanser tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak, tedavide başarıyı kısıtlayan en önemli faktör, kemoterapide kullanılan antikanser ajanların tümörlü hücre ve dokular için seçici olmamasıdır. Neredeyse, tüm kemoterapötik ajanların normal doku ve organlara yan etki gösterdiği bilinmektedir. Bundan dolayı ilacın vücut içerisinde hedef hücreye taşınması ve kontrollü salınımını sağlayan yeni alternatif yöntemler geliştirmeğe ihtiyaç duyulmuştur.”  

Kanser tedavisindeki yöntemleri tek bir yöntemde birleştirecek proje yakında!

Mevcut kanser tedavi yöntemlerini tek bir yöntem üzerinde birleştirecek bir projenin geliştirilmesi için bir grup bilim insanı ile birlikte çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Tural, “Ayrıca kanser tedavilerinde kemoterapideki yüksek dozdan kaynaklanan sağlam dokulara  hasar oluşturma ile ilgili problemleri çözmek için nanoteknolojinin avantajlarından yararlanarak yeni bir yöntem geliştirme üzerinde çalışıyoruz.  Bu konuyla ilgili İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)’ndeki çalışma ortaklarımız ile ortak bir proje hazırlıyoruz. Yakın bir tarihte bununla ilgili çok iyi gelişmeler olacaktır.   Ayrıca İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yeditepe Üniversitesi ile bu alanda ortak çalışmalarımız devam ediyor.”

Uluslararası alanda dört ödül alan proje!

Yine, nanoteknolojiyi kullanarak atık suları temizlemeye yönelik yöntemler geliştirmeye çalışan Prof. Dr. Tural, Nanoteknoloji ile boyar maddelerin yol açtığı kirlilikleri yüzde 99 giderebilecek bir çalışmaya imza atan Prof. Dr. Tural, “Ayrıca çevre kirliliği ile ilgili çalışmalarımızda vardır. Kısaca bahsetmek gerekirse, günümüzde çevre kirliliği  teknolojinin gelişmesine paralel olarak artmaya devam etmektedir. Çevre kirliliği başlıca hava kirliliği ve su kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevreyi bu şekilde kirletmeye devam edersek Gelecek nesiller içilebilir su bulamayacaktır. Bundan dolayı kirletilmiş atık suların, yeni teknolojiler kullanılarak temizlenmesi ile ilgili çalışmalarımızda vardır. Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliği aynı zamanda kansere yol açan en büyük etkenlerdendir. Nanoteknoloji çağımızın teknolojisidir. İşte tam da bu noktada nanoteknolojiyi kullanarak atık suları temizlemeye yönelik yöntemler geliştirmeye çalışıyoruz. Nanoteknolojik yöntemlerin araştırılması ve geliştirilmesi üzerine yoğun çalışmalar yapıyoruz.  Oldukça iyi sonuçlar elde ettik. Bu konuda yapılan çalışmalarımızı sunmak üzere İTALYA, Roma’da yapılan 118. Kimya ve Biyokimya mühendisliği konferansına (118th International Conference on Chemical and Biochemical Engineering-ICCBE) sözlü sunum yapmak üzere katıldım. Yurt dışında bilimsel bir Konferansta Dicle üniversitesini en iyi şekilde temsil ederek üniversitem ve çalışma grubumun adına  sözlü sunum birincilik ödülü, en iyi içerik ödülü, en iyi makale  (the best paper) plaketi ve kongre onur madalyası aldım. Üniversitemin  adını yurt dışında uluslararası bir konferansta temsil etmek benim için büyük bir onurdur” şeklinde konuştu.

Ali Abbas Yılmaz / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.