JMO: Yapılarının inşasında mühendislik verileri dikkate alınsın

JMO: Yapılarının inşasında mühendislik verileri dikkate alınsın
Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, 1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl'de meydana gelen depremin 12'inci yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı.

 

DİYABAKIR - Açıklamada, bölgenin deprem gerçeği dikkate alınarak yerleşim yerlerinin belirlenmesindeki planlama sürecinde, yapılarının inşasında ve denetimde mühendislik verilerinin dikkate alınması gerektiği belirtildi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, 1 Mayıs 2003'te Bingöl'de meydana gelen depremin 12'inci yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, meydana gelen depremde 176 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 500'den fazla kişinin yaralanmasına ve sayısız küçük ve büyük baş hayvanların telef olduğu hatırlatıldı. Depremin Türkiye'nin jeolojik yapısının bilimsel bir gerçeği olduğu belirtilen açıklamada, "Bölgemiz Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Güneydoğu Anadolu Bindirme kuşağının etkisi altındadır. Doğu Anadolu Fay Sistemi ve Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin kesişim bölgesinde bulunan Bingöl ise yoğun heyelan, kaya düşmesi, su baskını, çığ ve depremsellik açısından oldukça aktif bir bölgededir. Tarih boyunca büyük depremler meydana gelmiş olan ilde son yüzyılda çok sayıda deprem meydana geldi" denildi. 

Açıklamada, Göynük Vadisi, Murat Nehri Vadisi ve Çapakçur Deresi'nin yerleşim açısından riskli olduğu belirtilerek, kırsal alanda yapılacak yapılara özel denetim getirilmesi gerektiği vurgulanarak, arama kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi, deprem anında uygun toplanma alanlarının belirlenmesi gerektiği kaydedildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.