‘Kaçak elektrik iki barajın yıllık üretimine eş değer’

‘Kaçak elektrik iki barajın yıllık üretimine eş değer’
DEDAŞ'ın sorumluluk alanında yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta kaçak elektrik tüketiminin Keban ve Karakaya Barajlarının yıllık elektrik üretiminin toplamı kadar olduğu belirtildi

DİYARBAKIR - Güneydoğu'da kaçak elektrik tüketiminin iki barajın yıllık elektrik üretiminin toplamı kadar olduğu belirtildi. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (DEDAŞ) sorumluluk alanında yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta kaçak elektrik kullanımıyla mücadele çalışmaları sürerken, 6 ildeki kaçak kullanım oranının Keban ve Karakaya barajlarının yıllık ürettiği elektrik miktarlarına eş değer olduğu ortaya çıktı.  Yaklaşık 14 milyar kilovatsaat kaçak elektriğin kullanıldığı bölgede Siirt'in Tillo ilçesi en düşük kaçak elektrik kullanımıyla Avrupa standartlarının altında yer alarak örnek oldu. Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş (DEPSAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Neşet Demirbağ, özelleştirmenin ardından 1 Temmuz 2013 tarihinde DEDAŞ'ı devraldıklarını, o günden bu yana geçmişe yönelik biriken borçların ödenmesi konusunda çalışma yürüttüklerini söyledi.

 İki barajın üretimi kadar kaçak elektrik

Demirbağ, müşterilere ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla kampanyalar düzenlediklerini, bu kapsamda 600 milyon liralık faiz affının söz konusu olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "Sayaç affı, köy içme suları ve sulamalara ilişkin de farklı aflar uygulandı. Yıl sonuna kadar bu kampanyalar devam etti. Köy içme sularıyla ilgili kampanyamız bu ay sonuna kadar devam ediyor. 4 bin 444 içme suyu abonesinden bin 551'inin elektrik borcu bulunuyor. Vatandaşlarımızın bu kampanyadan faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü kampanyayla geçmiş döneme ait borçların faizi alınmıyor, kalan borç ise taksitlendiriliyor."

"Bölgede tüketilen 19,2 milyar kilovatsaat enerjinin 14 milyar kilovatsaati kaçak kullanım. Yıllık 7 milyar kilovatsaat elektrik üreten Keban ile 6,5 milyar kilovatsaat elektrik üreten Karakaya barajlarının toplamı kadar bölgede kaçak kullanım söz konusu" ifadelerini kullanan Demirbağ, bu yıl bölgeye 125 milyon liralık yatırım planladıklarını, bu kapsamda yenileme, geliştirme ve teknolojik yatırımların gerçekleştirileceğini dile getirdi.

"20 yıldır biriken borçlar ödenmeye başladı"

Demirbağ, geçmişte her ay vezneye uğrayan 500 bin abonenin kampanyalarla 700 bini aştığına dikkati çekerek, "20 yıldır biriken borçlar ödenmeye başladı. Yüzde 80'in üzerinde abone ödeme yapmaya başladı" dedi."İcra takibi başlatılan 8 bin 123 abone var. 9 bin 561 abone için savcılığa suç duyurusunda bulunduk" diyen Demirbağ, adeta kangrene dönüşen sorunun çözülmesi için ciddi bir duruş sergilemeleri gerektiğini vurguladı.

 217 bin aboneye ihbar gönderildi 

Demirbağ, geçmişe yönelik elektrik borcu bulunan 500 bin abonenin borcunu ödemesi için çalıştıklarını, buna borçları yüksek olanlardan başladıklarını söyledi. 217 bin aboneye uyarı yapıldığını ve bu abonelerden yüzde 40'ının ödeme yaptığını kaydeden Demirbağ, şöyle konuştu:"Görevi devraldığımızda ödenmeyen 3 milyar civarında enerji borcu vardı. Devraldıktan sonra bu enerji bedelini ödedik. Şu anda bankalar nezdinde kredibilitesi olan bir şirketiz. Sadece kaçakla mücadele etme, elektrik kesintisine gitmekten ziyade müşterilerimize kaliteli, güvenilir, kesintisiz, çevreye uyumlu bir enerji sunma gayretindeyiz. Kaçakla mücadelede elektrik kesintisine gitmek, vatandaşlarla karşı karşıya gelmek bizi üzüyor. Ancak öyle bir gün gelecek ki; müşterimizle çay içip, yemek yiyip, sohbet edeceğiz."

elektrik.jpg

elektrik-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.