Kadim Topraklara Dönüş Platformu oluşturuldu

Kadim Topraklara Dönüş Platformu oluşturuldu
"Yaşam, ana topraklarda yaşamakla anlamını bulacaktır" sloganıyla gerçekleştirilen "Zorla Yerinden Edilme ve Köye Geri Dönüş Konferansı" kapsamında Kadim Topraklara Dönüş ve Demokratik İnşa Platformu oluşturuldu.

Diyarbakır - Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sosyal Politikalar Komisyonu/Emek Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubu öncülüğünde 2-3 Kasım tarihleri arasında "Yaşam, ana topraklarda yaşamakla anlamını bulacaktır" sloganıyla gerçekleştirilen "Zorla Yerinden Edilme ve Köye Geri Dönüş Konferansı" kapsamında alınan kararlar doğrultusunda komisyonlar oluşturularak çalışmalar başlatıldı. Kurulan Kadim Topraklara Dönüş ve Demokratik İnşa Platformu, köye dönüşleri sağlama noktasında yapılabilecek çalışmaları üç başlık altında topladı. DTK Daimi Meclis Üyesi Orhan Artuç, çalışmaları kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar şeklinde ele aldıklarını belirtti. Bölgede yıllardır süren savaştan dolayı göç sorununun ortaya çıktığına dikkat çeken Artuç, bu sorunun gün geçtikçe büyüdüğünü ifade etti. Yaptıkları konferansta çok önemli kararlar aldıklarına vurgu yapan Artuç, alınan kararların çoğunlukla köylerini terk edip metropollere gitmek zorunda kalan insanlar için neler yapılabileceği yönünde olduğunu dile getirerek, "Yaptığımız konferansın açığa çıkarmış olduğu kararları köye dönüşleri gerçekleştirme noktasında 3 başlık altında toplayabiliriz. Köye dönüşleri sağlamak için Kadim Topraklara Dönüş ve Demokratik İnşa Platformu isminde bir kurul oluşturuldu. Bu doğrultuda toplantılar yaptık ve bir çalıştay düzenledik" dedi. 

'Toprak reformu konferansı düzenlemeyi düşünüyoruz'

5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Yasası'nın ismi, kapsamı ve içeriğinin demokratik bir perspektifle yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Artuç şunları aktardı: "360 bin kişi bu yasaya başvuru yaptı. 173 bin kişinin başvuruları reddedildi. 153 bin kişinin başvuruları değerlendirildi. Konu ile ilgili bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyonda İHD, Baro, Göç-Der ve BDP'den oluşacak.  Kürdistan'da toprak reformunun yapılması için bir toprak reformu konferansı düzenlemeyi düşünüyoruz."


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.