Kadın emeği Hevsel’de de sömürülüyor

Kadın emeği Hevsel’de de sömürülüyor
Hevsel Bahçeleri'nde mevsimine göre, soğan, domates, salatalık, kabak ve maydanoz tarlalarında çalışan kadın işçiler 25 TL ile ailelerini geçindirmek için çalıştıklarını belirterek, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.

Gencer ARPACI

DİYARBAKIR - Tarihi Diyarbakır surlarının dibinde bulunan Hevsel Bahçeleri'ndeki sebze tarlalarında çalışan kadın işçiler, emeklerinin karşılığını alamamalarından yakınıyor. Soğan, roka, maydanoz, salatalık, domates, fasulye, kabak tarlalarında günde 9 saat çalışan kadın işçiler, bunun karşılığında ise sadece 25 TL alıyor. Mevsimine göre tarlalarda sebzelerin ekiminden, çapalamasına ve toplanmasına kadar bütün işleri yapan kadınlar, işverenin emeklerini görmediğini belirtiyor. Diyarbakır'ın en yoksul mahallelerinden Mardinkapı, Hançepek, Ben û Sen ve merkez köylerde oturan kadın işçiler, maddi durumları iyi olmadığı ve geçinemedikleri için tarlalarda çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek, çalışma koşullarının çok zor olduğunu ifade etti.

genc-001.jpg

“Hayatımız işçilikle geçti”

8 çocuk doğurduğunu, 8 çocuktan sadece 1 çocuğunun yaşadığını, diğer çocuklarının ise doğduktan kısa bir süre yaşamını yitirdiğini anlatan işçilerden Sanihe Demirel (32), eşi işsiz olduğu için 3 yıldır tarlada işçi olarak çalıştığını kaydetti. Ailesinin tüm yükünü kendisinin taşıdığını vurgulayan Demirel, “Biz çok zor şartlar altında tarlalarda çalışıyoruz. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelip akşama kadar kavurucu sıcağın altında çalışıyoruz. Günde 9 saat çalıştığım için çocuğuma bile zaman ayıramıyorum. Çocuğuma zaman ayıramadığım için oğlumu okula gönderemedim. Hayatım işçilikle geçti eskiden Karadeniz’e gidip fındık topluyordum. Şimdi de Hevsel Bahçeleri’nde soğan, domates, salatalık, kabak ve maydanoz tarlaların da çalışıyorum. Sabahtan akşama kadar sadece 25 TL alıyorum. Kimseye muhtaç olmamak için bu sıkıntıya katlanıyorum” dedi.

“25 TL ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz”

İşçilerden Mekiye Polat (42) ise, eşinin devamlı bir işinin olmadığı için 7 tane çocuğa bakmak ve ailesini geçindirmek için 6 yıldır, yaz aylarında tarlada çalıştığını ancak emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çekti. Polat, "Benim çocuklarım küçük masrafları çok fazla olduğu için geçinemiyoruz. Eşim hayvan pazarında taşıyıcılık yapıyor. Ama eşimin kazandığı bize yetmediği için ben de akşam kadar güneş altında 25 TL kazanarak geçimimizi sağlamaya çalışıyorum” diye konuştu.

hevselll.jpg

“Eşim bize bakmadığı için tarlada çalışıyorum”

Kadınların her zaman erkekler tarafından sömürüldüğüne işaret eden Melike Akın (38) ise işverenin emeklerinin karşılığını vermediğini dile getirdi. Aldıkları yevmiyenin ihtiyaçlarını karşılamadığını ve yetkililerin fakir ailelere sahip çıkmadığını anlatan Akın, “İlkbahar aylarından son bahar aylarına kadar tarlada çalışıyorum. Ben eşimin ailesiyle yaşıyorum. Yaklaşık 30 kişilik bir aileyiz benim 5 tane çocuğum var. Eşim bize bakmadığı için çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılamak için tarlada çalışıyorum” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.