“Kadın eşbaşkanların yerine erkek başkan atanıyor!

“Kadın eşbaşkanların yerine erkek başkan atanıyor!
“Kadın eşbaşkanların yerine erkek başkan atanıyor!

 

 

Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi’nin başlattığı “Kadın Sağlığı Eğitimi”ne katılan 15 kadına düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Kapalı grup şeklinde verilen eğitimlerde “Cinsel Haklar”, “Üreme hakları”, “Güvenli Annelik”, Menopoz Dönemi” gibi konular işlendi. 6 hafta 14 oturumda gerçekleşen eğitimin ardından Jinwar Kadın Merkezi’nde eğitime katılan kadınlar için sertifika töreni düzenlendi. Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz’ın da katıldığı törende konuşan Eğitmen Remziye Duran, kadın sağlığı eğitimin kadına yönelik şiddetin bir parçası olarak ele alındığını ifade etti.

“Varolan eril sistemin kadın bedeni ve zihni üzerinde tahakküm kurmak düşüncesiyle hareket ettiğini” vurgulayan Duran, “Bu gün sağlık denilince ilk başta hepimizin aklına bedensel sağlık geliyor. Ama sağlık bir bütünseldir. Bir parça olarak ele alınamaz. Bir kadının bedensel sağlığı zedelendiği zaman aynı zamanda ruhsal açıdan da etkilenmiş oluyor. Psiko-sosyo bir sorun olarak da ortaya çıkmış oluyor. Bu nedenle kadın sağlığı bir bütündür. Ve bu şekilde ele alıyoruz” dedi.

‘Eril sistem aileden başlayıp topluma yayılıyor’

Kadının bilinçlendirilmesinin toplumun bilinçlendirilmesini anlamını taşıdığını kaydeden Duran, “Bu gün toplum nüfusun yarısından fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Kadının bilinçlenmesi, güçlenmesi aynı zamanda toplum bilinçlenmesi ve güçlenmesi anlamına gelir. Bunu toplumdan koparmamak gerekiyor. Ama ne yazık ki eril sistem ailemizin içinden başlayıp bütün toplumda, kurumlarda yer alma biçimi kadını ötekileştiren, kadını hiçbir alana layık görmeyen dar bir alana sıkıştıran bir yap içerisinde olduğunu farkındayız. Biz bu gün 15 kadınla “Kadın Sağlığı Eğitimi”ne başladık. Ama hedefimiz binlerce kadına ulaşmaktır.” diye konuştu.

Ardından kısa bir konuşma yapan Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye  Eryılmaz, toplumun yarısından fazlasının kadınlardan oluşturulduğunu ifade ederek, “Toplumun yarısından fazlası kadın ancak, topluma egemen olan eril, erkek egemen zihniyettir” diye belirtti. 15 Temmuz başarısız darbe girişimin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasıyla yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnamelerle toplumun baskı altına alındığını vurgulayan Eryılmaz, “Bundan en çok kadınlar etkileniyor. Halkın seçtiği eşbaşkanlar görevden alınıyor yerine kayyumlar atanıyor. Kadın eşbaşkanların yerine erkek kayyum atanıyor”

Türkiye’de bir kaos ortamı yaşandığını vurgulayan Eryılmaz, “Türkiye’de bir kaos ortamı var bu kaos ortamı nasıl aşılır. Tüm baskılara karşı dik durarak mücadele edilerek aşılır. Hükümetin ajandasında diğer DBP’li belediyelere kayyum atama tasarısı var. Olası saldırı ve baskılara karşı duruşumuz net olması lazım” dedi.    

Yapılan konuşmanın ardından kadınlara sertifikaları verildi.

 

Haber: Dilek AKİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.