Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi Çalıştayı başladı

Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi Çalıştayı başladı
Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi Çalıştayı başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, 8 ilçede 5 bin kadının yararlanacağı Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi’nin startını çalıştayla verdi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Hollanda Başkonsolosluğu’nun mali desteğiyle yürüteceği, Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi kapsamında Dies Otel’de çalıştay düzenledi. Çalıştaya, Büyükşehir Belediyesi kadın meclis üyeleri, Kadın Politikaları Daire Başkanlığı personelleri ve kadın örgütleri temsilcileri katıldı.

 

Çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ayşe Serra Bucak Küçük, kadın sağlığının, kadının sağlığa erişiminin zorluğuna dikkat çekerek, kadının maruz kaldığı ayrımcılığın çok yoğun yaşandığını belirtti. Hollanda Başkonsolosluğu’nun mali yardımıyla Kadın Politikalar Daire Başkanlığı’nın bir yıl boyunca yürüteceği projenin başarılı olmasını dileyen Küçük, kırsal alanda kadınların sağlık problemlerinin çözümü noktasında projenin oldukça önemli olduğunu kaydetti. Eğitim çalışmalarının kadınları güçlendireceğini dile getiren Küçük, işbirliği dolayısıyla Hollanda Başkonsolosluğu’na teşekkür etti.

 

‘Kadınlar daha fazla etkileniyor’

 

Ardından konuşan Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer ise var olan savaş ve zorunlu göçten kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiğini belirterek, kadının cinsiyetinden dolayı cinsel istismar, cinsel şiddet, aile içi şiddet gibi baskılarla karşılaştığını söyledi. Türkiye’de kadınların sağlık hizmeti hakkından yararlanmak için daha fazla çaba sarf ettiğini dile getiren Acer, kırsal alanlarda doğum öncesi bakım almayan kadınların oranının yüzde 7 olduğunu, bunun da ülke ortalamasının iki katından daha fazla olduğunu söyledi.

 

Proje 8 ilçede yürütülecek

 

Projenin çalışma alanlarının Kayapınar, Yenişehir, Bağlar, Çınar, Bismil, Lice, Dicle ve Ergani ilçeleri olduğunu söyleyen Acer, proje kapsamında eğitim çalışmaları yapılacağını ifade etti. Acer, eğitim modülleri olarak “cinsel haklar/üreme hakları, üreme organları ve işlevleri, kadın ve ekoloji, ergenlik dönemi, doğurganlığı düzenleyen yöntemler, güvenli annelik, üreme sağlığını koruyucu davranışlar, genel sağlığı koruyucu davranışlar, menopoz dönemi, toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddetle mücadele” başlıklarından yararlanacaklarını belirtti.

 

5 bin kadına ulaşılacak

 

Eğitim programları için eğiticilere de eğitim verileceğini aktaran Acer, “Kadınsağlığıeğitimleriniiçeren 13konu var. Her biri 90 dakikalıkmodüllerhalindekapalıgrupveya açıkgruplarla(15-20 kişilik) yapılacak.Kapalıgruplarla 600 kadına, açıkgruplarla 5 bin kadınaulaşılması hedeflenmektedir.” dedi. Çalışma kapsamında SES ve Tabipler Odas’yla işbirliği yapılacağını ve 100 personele eğitim verileceğini kaydeden Acer’in konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti.

 

Çalıştayta, “Proje Bilgilendirmesi, Sağlık Hizmet Sunumunda Toplumsal Cinsiyet Perspektifi, Kurumların Beklenti/İhtiyaçları/Sorumlulukları, Sağlık Çalışanlarının Hizmet Sunumunda Toplumsal Cinsiyet, Yerel Yönetimlerin Kadın Sağlığı Çalışmalarında Toplumsal Cinsiyet, Sivil Toplum Örgütlerinin Kadın Sağlığı Çalışmalarında Toplumsal Cinsiyet, Proje Adımlarının ve Yapılacakların Netleşmesi” başlıklarında sunumlar yapıldı.

Haber: Hakim AZBAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.