KADIN SAĞLIĞININ TEMEL TAŞI ÖSTROJEN

KADIN SAĞLIĞININ TEMEL TAŞI ÖSTROJEN
 Özel Haber
Östrojen, kadınlarda üreme ve cinsel fonksiyonların yanı sıra genel sağlık ve zindelik için de önemli bir rol oynayan bir grup steroid hormondur. Özellikle kadınlar için önemli olan bu hormon ne işe yarar, birlikte bakalım.
TİGRİS HABER - Östrojen neler yapar
Adet döngüsünü düzenler, rahim ve yumurtalıkların büyümesini ve gelişmesini sağlar, hamileliği destekler. Vajinal kayganlığı ve libidoyu artırır.
Kemik yoğunluğunu ve mineralizasyonunu korur, osteoporoz riskini azaltır.
HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltir, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürür, kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Hafızayı ve konsantrasyonu geliştirir, Alzheimer hastalığı riskini azaltır.
Depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletir.
Cilt elastikiyetini ve dokusunu korur, saç dökülmesini önler.
Östrojen seviyeleri adet döngüsü boyunca dalgalanır. Yumurtlama sırasında en yüksek seviyeye ulaşır ve adet öncesi dönemde en düşük seviyeye düşer.
Menopoz sonrası kadınlarda ise östrojen seviyeleri önemli ölçüde düşer. Bu durum, sıcak basması, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve kemik erimesi gibi belirtilere yol açabilir.
Östrojen eksikliği, menopoz en yaygın östrojen eksikliği nedenidir.
Yumurtalıklar östrojen üretiminin ana kaynağıdır. Bu nedenle, yumurtalıkların alınması östrojen eksikliğine yol açar.
Östrojen tedavisi
Menopoz sonrası şikâyetleri hafifletmek ve östrojen eksikliğinin neden olduğu sağlık risklerini azaltmak için östrojen tedavisi kullanılabilir. Çeşitli ilaçlarla östrojen değerleri yükseltilmeye çalışılır. Östrojen, kadın sağlığı için çok önemli bir hormondur. Eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabilir. Östrojen tedavisi, menopoz sonrası şikâyetleri hafifletmek ve östrojen eksikliğinin neden olduğu sağlık risklerini azaltmak için etkili bir yöntemdir.
Ancak bu ilaçların kesinlikle bir hekim tarafından önerilmesi gerekir aksi takdirde potansiyel riskler ortaya çıkabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.