'Kadının beyanı esastır' TGS tüzüğünde

'Kadının beyanı esastır' TGS tüzüğünde
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu'nun, TGS 20. Olağan Kongresi'nde, kadının sendikalardaki temsiliyetine ilişkin sundukları tüzük değişiklikleri oy çokluğu ile kabul edildi

İSTANBUL - 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününde kurulan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu, ilk icraatını, sendikalardaki kadın temsiline ilişkin gerçekleştirdi. 21-22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen TGS 20. Olağan Genel Kurulu'na katılan kadın gazeteciler sayesinde ilk kez, TÜRK-İŞ içinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı adım atıldı. Ayrıca, sendikanın tüzüğüne, "Kadının beyanı esastır" ilkesi koyuldu. Böylece, TGS, "kadının beyanı esastır" ibaresini tüzüğüne koyan ikinci sendika oldu. 

'Sendikalarda eşit temsil hakkı'

TGS tüzüğünde yapılan bu değişikliklerle, Kadın Komisyonu ve diğer komisyonlar tüzük güvencesine kavuştu. Ayrıca, kadın, genç, yaşlı, göçmen, engelli, LGBTİ işçiler gibi dezavantajlı grupların sendika içinde eşit temsilinin sağlanması ve işyerlerinde yaşadıkları sorunların görünür kılınması için pozitif ayrımcı tedbirler alınması kararı alındı.

'Pozitif ayrımcılık'

TGS Kadın Komisyonu, sendikalardaki kadın temsiline ilişkin kabul edilen tüzük değişikliklerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sendikalarda da erkek egemenliğinin yoğun olarak hissedildiğinin altı çizilen açıklamada, kadınların, sendika yönetimlerinde, karar mekanizmalarında kendilerine yer bulamadığı yeteri kadar temsil edilemediği belirtildi.

'Sendikaların kadın politikaları da olmalı'

Anlayışın değişmesi için, kadın işçi ve emekçilerin sendika yönetimlerinde, karar mekanizmalarında eşit temsili, sendikal mücadeleye tam katılımı için pozitif ayrımcılık tedbirlerinin alınması gerektiğinin ifade edildiği Kadın Komisyonu açıklamasında, tüm sendika tüzüklerinin cinsiyetçi, kadını yok sayan ifadelerden arındırılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Sendikaların toplusözleşme politikaları, örgütlenme politikalarının yanı sıra kadın politikaları da olmalı" diye belirtildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.