Kadınlar, erkeklere şiddeti anlattı

Kadınlar, erkeklere şiddeti anlattı
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında ziyaret edilen kahvehanede erkeklere kadına yönelik şiddet anlatıldı.

Çınar Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Jînwar Kadın Merkezi çalışanları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında şiddette karşı mücadeleyi erkeklere anlattı. Aralarında Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol, Çınar Belediyesi Kadın Meclisi üyeleri ve Jînwar Kadın Merkezi çalışanlarının da bulunduğu kadınlar, ilçede bulunan bir kahvehaneyi ziyaret ederek, erkeklere kadına yönelik şiddetle mücadeleyi anlattı. Kahvehanede kadınları karşılarında görmenin şaşkınlığını yaşayan erkeklere, Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu, ziyaret amaçlarını anlattı.

'Kürdistan'da hem erkek şiddeti hem devlet şiddeti'

Kadına yönelik şiddetin günümüzde ortaya çıkan bir mesele olmadığını binlerce yıllık bir sorun olduğunu belirten Türkoğlu, son 10 ayda Türkiye'de 365 kadının katledildiğini hatırlattı. Katledilen kadınların ya eşleri ya kardeşleri ya sevgilileri ya da babaları tarafından katledildiğini vurgulayan Türkoğlu, "Kürdistan da ise kadınlar hem evde şiddete maruz kalıyor hem de devlet şiddetine maruz kalıyor" dedi.

Bölgede son dönemlerde "Sokağa çıkma yasak"larının uygulandığı bölgelerde öldürülen kadınları hatırlatan Türkoğlu, "Bölgede 4 Ağustos'tan beri süregelen bir devlet şiddeti var. Bu şiddetle birlikte kadınlar da evlerinde bu şiddetin çeşitli biçimlerini yaşıyorlar. Bunu bir şekilde kadınlar gündeme getiremese de devlet şiddeti bölgede en çok uygulanan şiddet biçimidir" diye konuştu.

'Bölgedeki şiddet olayları İŞİD mantığı ile yapılıyor'

DAİŞ'in Irak ve Suriye'de uyguladığı şiddet biçimi ve mantığını bölgede uygulanan şiddetle karşılaştıran Türkoğlu, "Bölgedeki şiddet olaylarına baktığımızda yapılanlar İŞİD mantığı ile yapılıyor. Duvarlarda yazıyorlar işte 'Esedullah Timi', 'Kızlar biz geldik, ininize gireceğiz' diyerek kadını, kadının bedenini hedef alıyorlar" diye belirtti. Çınar Belediye Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz da, bölgede yaşanan şiddetin eril zihniyetli iktidar biçimin kullandığı bir şiddet olduğunu vurgulayarak, yaşanan şiddetin toplumun tüm kesimlerine yayıldığını ifade ederek, "Bu şiddet evde kadına yönelik şiddete dönüşüyor, batıda ise toplumda sıkça örneklerini gördüğümüz ırkçı bir şiddete dönüşüyor" diye belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından, erkeklere kadına yönelik şiddet hakkında ne düşündükleri sorularak, erkeklerin düşünceleri alındı. Yapılan çalışmanın ardından erkeklerden daha geniş kapsamlı eğitim talebi gelmesi dikkat çekti.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.