Kadınlara “Prenses Doğum” tavsiyesi

Kadınlara “Prenses Doğum” tavsiyesi
Yeni ek binası,modern ve son teknoloji ürünü imkanları,alanında uzman doktor ve sağlık ekipleri ile bölge halkının sağlıkta umudu haline gelen Özel Bağlar Hastanesi,kadın doğum alanına da özel önem vermesiyle dikkat çekiyor.

Bölgede tanınan ve sevilen doktorlardan oluşan kadın doğum bölümü,çarpıcı yöntemlerle kadınlara farklı doğum seçenekleri sunuyor.Bu seçeneklerden biri de tıptaki adıyla "Epidural Anestezi";halk arasındaki adıyla da "Prenses Doğum"..

“Hem sağlıklı hem de kolay bir yöntem”

Op.Dr. Halil Yücel Kutun “halk arasında "Prenses Doğum" diye tanımlanan bu doğum, hastanın,ağrı duymadan doğum yapmasını sağlayan yöntemdir.Eğer annelerde her hangi bir tıbbi engel ve sorun yoksa tavsiye ediyoruz.Hem sağlıklı hem de kolay uygulanabilen bir yöntem olduğu için uygulanmasında fayda görüyoruz.”dedi

Bu yöntemi Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Halil Yücel Kutun'a sorduk ve çarpıcı cevaplar aldık.

Epidural anestezi nedir?

Op.Dr. Halil Yücel Kutun ”Epidural anestezi özel iğneler ile omuriliği çevreleyen zarlar arasına girilerek, bu bölgeye ilaç verilmesi olayıdır. Verilen ilaç omurilikteki sinirsel iletimi geçici olarak durdurur. Bu olay hastanın ağrı duymasını engelleyerek tutulan kısımda rahat bir şekilde ameliyatın yapılabilmesini sağlar. Verilen ilaca göre bu ağrısız dönem 3-6 saat sürer. Eğer ameliyat sonrası ağrı tedavisi için kullanılacaksa, bu bölgeye çok ince, plastik bir boru (kateter) yerleştirilerek daha sonra tekrarlayan ilaç uygulamaları ile etki süresinin günler sürmesi sağlanabilir.

Normal doğum sırasındaki ağrıyı gidermek için (ağrısız doğum) kullanılabileceği gibi, sezeryan içinde kullanılabilir. Ağrısız doğumda annenin doğuma yardımcı olabilmesi amacıyla, doğum sancılarını engellememek için daha düşük dozlarda ilaç verilir. Ağrı tamamen ortadan kaldırılmaz. Sezeryanla doğum yapılacaksa belden aşağı kısım tamamen uyuşturularak tamamen ağrısız ve hissizlik sağlanır” diye ifade etti.

 Nasıl uygulanır?

Epidural anestezinin oturur veya yan yatar durumda belden, özel bir iğne yardımıyla omurgalar arasına girilerek, omuriliği çevreleyen zarlar arasına ilaç verilmesi şeklinde uygulandığını belirten Op.Dr. Halil Yücel Kutun” uygulanacak kişiye uygun pozisyon verildikten sonra, iğne ile girilecek yer mikrop öldürücü sıvılar yardımıyla temizlenir ve steril şekilde örtülür. Girişim yapılacak yer belirlendikten sonra, ince iğnelerle girilerek uyuşturulur ve daha sonra özel iğne ile epidural mesafeye girilir. İğne içinden ilaç verilerek tek seferlik (4-6 saat) uyuşturulma yapılabildiği gibi, iğne içinden geçebilen ince bir plastik boru (kateter) yerleştirilerek, tekrarlayan ilaç uygulamaları ile analjezi günlerce devam ettirilebilir.” dedi.

Doğum sırasında nasıl etki eder?

Doğum sırasında rahmin kasılmasıyla ortaya çıkan ağrıları engellemek amacıyla yapıldığını söyleyen Op.Dr. Halil Yücel Kutun,  doğum sancıları başladıktan sonra yerleştirilen kateter ile ilaç verilerek doğum sancıları engellendiğini, burada verilen ilaç miktarını arttırarak ağrıyı tamamen yok etmenin mümkün olmasına rağmen annenin doğuma katılması ve ıkınarak bebeği çıkarmaya yardım edebilmesi için ağrı tamamen geçirilmediğini,  annenin dayanabileceği ve rahatsızlık hissetmeyeceği düzeye düşürüldüğü belirtti.

Riskleri var mıdır?

Op.Dr. Halil Yücel Kutun “insan vücuduna yapılan her türlü girişim, verilen her türlü ilaç belli riskleri yanında taşır. Bu uygulama da en sık rastlanılan yan etki tansiyon düşmesidir. Girişim öncesi ve sırasında damardan serumların hızlı bir şekilde verilmesi ve çok gerekirse damar büzücü ilaçlar yardımıyla tedavi edilir. Bir diğer (% 2-3) yan etki girişim sırasında seviyenin biraz derine götürülmesi sonucu beyin omurilik sıvısında kaçağa bağlı gelişen baş ağrısıdır. Su alımını arttırarak ve bazı ilaçlar yardımıyla kısa sürede tedavisi mümkün olmaktadır. Bunun yanında çok nadir olarak ilaçlara karşı allerjik durumlar ve girişime bağlı iltihabi durumlar ve kanama gibi risklerde oluşabilir. Ancak dikkatli ellerde ve iyi gözlemlendiği taktirde bu durumların erkenden belirlenerek tedavisi mümkün olmaktadır” dedi..

Yetersiz anestezi durumu söz konusu olabilir mi?

Özellikle omurga çevresinde geçirilmiş iltihabi hastalıklar ve doğumsal anormallikler nedeniyle yetersiz anestezi gelişebildiğini ifade eden Op.Dr. Halil Yücel Kutun; bazen de ilaçların etkisiz kalması sonucu yetersizlik görülebildiğini, bu durum tekrarlayan farklı ilaç uygulamaları ile düzeltilmeye çalışılmakla beraber başarının her zaman için % 100 olmadığını dile getirdi.

Anne ve bebek sağlığı üstüne olumsuz riskleri var mıdır?

Op.Dr. Halil Yücel Kutun “annede girişime bağlı yan etkiler görülebilir. Bunlar çok nadir olmakla beraber; tansiyon düşüklüğü, yetersiz anestezi, baş ağrısı, kullanılan ilaçlara bağlı allerjik olaylar, girişim yerinde iltihap, omurilikte geçici, çok çok nadir olarak bazı kalıcı zedelenmeler olarak sıralanabilir.

Bebek için bilinen her hangi bir risk olmadığı gibi, genel anesteziye göre bebeğe ilaç geçmemesi gibi avantajı da mevcuttur”

Epidural anestezi kimlerde uygulanamaz?

Girişim yapılacak bölgede iltihabi bir durum bulunması veya bu bölgenin doğumsal anormallikleri bulunması durumu dışında her insan için uygulanabilen bir yöntem olduğunu söyleyen Op.Dr. Halil Yücel Kutun “Doğumsal kanama bozukluğu olan hastalarda çok iyi bir değerlendirme ve hazırlık sonrası uygulanabilir. Bel bölgesinden ameliyat geçirmiş kişiler ve aşırı kilolu kişilerde uygulama nispeten daha zor olmakla beraber yapılabilmektedir.”dedi.

Dilek Akin_Özel Haber

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.