Kadınlara umut olan oda!

Kadınlara umut olan oda!
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'de bir ilk olan Diyarbakır Kadın Meclisi'ni Tigris Haber'e değerlendirdi. Kaya, Kadın Meclisi projesinin kendiliğinden ortaya çıkmadığını belirterek, önemli projelerinden biri olduğunu söyledi.

Bekir Güneş/ Harun Aytulun-özel

Tigris Haber - Kadınların ekonomiye daha fazla katılmasının önünü açmak amacıyla, Türkiye’nin ilk kadın meclisi önceki gün Diyarbakır’da kuruluşunu ilan etti. Karar kentte olumlu tepkirle neden oldu. Meclisin kurulmasında önemli katkıları olan Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ile Kadın Meclisinin Dönem Sözcüsü Nevin İl Tigris Haber’e konuştu.

Kadın eliyle olacağını biliyorduk

Kaya, "Bu seçim öncesi söylediğimiz kadın meclisi kurma kendiliğinden gelişen bir durum değildi. TOBB'a baktığımızda 20 kişilik yönetimde tek bir kadının olmadığını görebiliyorsunuz. Bu bir temsiliyet boyutu ile bu şekilde. Kadın istihdamı boyutuna baktığınızda ise Diyarbakır'da bu alanda ciddi bir sorun yaşıyorduk. Bu anlamda kadınların kendilerinin bu temsiliyet sorununu çözecek en iyi şeyin kadınların kendi eliyle olacağını biliyorduk. Bu nasıl olacaktı. Biz odamızdaki tüm kadınların bir kadın meclisi kurması gerektiğini düşünerek bu yola çıktık." dedi.

Bin 300 kadın üyemiz var

Bu meclisin kadınlarda çok ciddi bir heyecan yarattığına dikkat çeken Kaya, "En önemli şey öncelikle kadınlarda çok ciddi bir heyecan yarattı. Kadınlarda istihdam anlamında bir özgüven oluştu. Kadının odadaki temsiliyetinin nasıl olması gerektiğine yönelik odada bir karar aldık. Bu odanın desteği ile yürüyecek kadınlar odanın çalışma sürecine katılacak. Hazırladıkları raporlar kendileri ile birlikte hayata geçecek. Yaptığımız araştırmada Diyarbakır'da bin 300 kadının şirketlerde yer aldığını gördük. Hazırladıkları raporları kendileri hayata geçirecek. Bin 300'e yakın kadın şirket ortağı ve şirket temsilcisi olduğunu gördük. Ama bu şirketlerin yönetimi ile ilgili çok da bilgi sahibi olmadıklarını gördük. Şirketlerini yönetebilecek bir eğitim çalışması yapacağız. Kadın şirketinde nasıl bir risk ile karşı karşıya olduğunu bilecek. Böylece Diyarbakır'da kadın istihdam sayısını artırmayı planlıyoruz. Diyarbakır'da önemli bir farkındalık yaratmasını bekliyoruz. Çok da iyi bir heyecan yarattı. TOBB'da kadın girişimciler kurulu var, biz bu ay onu da kuracağız. Bunlar bir birbirine rakip değil. Daha çok teşvik edici olacak. Şunu gördük ki 10 yıllık tecrübe yerine yeni bir girişimi destekledik. Bu yaptığımız meclis TOBB'da da örnek olacak ve birçok yerde hayata geçirileceğini bekliyoruz. Türkiye'de örnek bir kuruluşu hayata geçirdik." diye konuştu. 

 

Kadınlar meclisini seçecek

Çalışmanın tamamını kadınların yönettiğini vurgulayan Kaya şunları söyledi, “Çalışmanın her sürecindeki kadınlar uzmanlar eşliğinde kendileri yer aldı. Burada kadınlar kendileri bir meclis seçecek. Bizdeki gibi sayısı 48 olan bir meclis olacak. Bu meclisin yönetim kurulu ve diğer yürütme kurulları olacak. Burada bütün kadınlar aktif bir sorumluluk alacak.

Bizim meclisimiz ayda bir toplanıyor ama kadınların meclisi bundan farklı çalışmalar yapacak. Yönetimle ilgili bütün kararları kadınlar verecek. Kadın meclisi hem burada mekan kullanacak hem de her yerde temsil edilecek. Bu bizim odanın da ufkunu ve vizyonunu daha da geliştiren bir durumdur. Her gün kadınlar odada daha çok yer alacak ve çalışacak. Artık girişimci kadınları buraya çağırarak kendileri bu örgütlenme sürecini yürütecek. Burada verilen tüm destekler kadınlar bir tık üste yer alıyor. Bazen yüzde on yüzde elli gibi pozitif ayrımcılığa tabi oluyor. Kadınların birçoğu ne gibi haklara sahip olduklarını da bilmiyor. Artık kadınlar daha çok haklarını bilecek ve iş içerisinde yer alacak. Tabi bu durumla birlikte odamıza daha çok kadın üye de bekliyoruz. TOBB'da kadın sayısı az iken biz Diyarbakır'da kadın sayısını artırırsak, TOBB içerisinde de daha aktif bir rol alacağız. Burada sadece temsiliyet olarak değil kadınların ticaret ve istihdam alanında da daha aktif olmasını sağlayacak bir girişimdir” şeklinde konuştu.

ticaret-odaszi-(1).jpeg

Kadın girişimcilerin sayısını artıracağız

DTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Nevin İl, Tigris Haber'e kurdukları meclisi değerlendirdi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin en belirgin dengesizliğinin ekonomik alanda görüldüğünü ifade eden İl, “ Ülkemizde, kadın girişimci sayısı oldukça düşük olduğu gibi, ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının karar alma organlarında da kadınlar yok denecek kadar azdır” dedi.

Çalışmalara seçim dönemlerinde başlandı

Kadınların toplumsal yaşam içerisinde eşitsiz ve dengesiz bir şekilde haksızlığa uğradığını vurgulayan İl, "Ama bunların yanında en dezavantajlı olduğu durum ekonomik alanda yaşanmaktadır. Hem istihdamda hem de ticari anlamda girişimciliğin olanaklarından devletin teşviklerinden tutunda ihracata yansıyan boyuta kadar bütününde kadınların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu sorunu iş kadınları olarak derneklerde çözmeye çalıştık ama bir noktadan sonra bu sorunun merkezi olan yarı kamusal yapılarda daha kolay çözülebileceğiyle ilgili bir ortaklaşma yaşandı. Bu paralelde 2018’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde seçim süreci yaşandı. Biz de işveren kadınlar olarak seçime giren listeler ile görüşerek ve ürettiğimiz model ile bu seçimde projemizi destekleyen gurup ile seçim çalışmasına başlayabileceğimizi bildirdik" şeklinde konuştu.

DTSO bünyesinde olacak

Ticaret Odası seçimlerinde yeşil listenin kendilerine destek vermesiyle projeye başladıklarını belirten İl, şunları söyledi, “O dönemde Yeşil listenin bizim projeyi sahiplenmesi desteklemesi bu alanda ki çalışmalarımıza başladık. Bu alanda 6 aylık bir çalışma ile bir tüzük hazırlığına gittik. 18 Ekimde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclisinin onayı ile taslak tüzüğümüz ve kuruluşumuz onaylandı. 19 Şubatta da bunu kamuoyuna deklare ettik. Kadın Meclisi Türkiye’de ve Dünya’da model olarak bir ilk bu doğrultuda bütçemizde onaylandı.

ticaret-odaszi-(2).jpeg

Birinci elden bilgi alabilecekler

DTSO binası bünyesinde bir başkanlık odamız olacak ve orada üç kadın arkadaşımız girişimcilik başvurusundan tutunda girişimci olmaya aday olana kadar her türlü desteği oradan alabilecekler. Devletin sağladığı teşviklere birinci elden bilgi alma şansına sahip olacaklardır. İşletmelerin bizlerle bir fikir alışveriş yapabilecek zemin bulacaklar. Bize her an bir telefon ile ulaşabilecek sahada istihdam sağlayacak bir çalışma yapacağız.

Ankara'ya da ilham oldular

Batıdan özellikle Ankara’dan arkadaşlarımız aradı ve bize tebriklerini ilettiler bizde onlara tüzüğümüzü gönderdik tüzüğümüzde Türkiye’nin 2023 hedeflerine çağdaş ve eşitli bir projenin olduğunu görebilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.