Kadınlardan 25 Kasım'da 'alanlarda olalım' çağrısı

Kadınlardan 25 Kasım'da 'alanlarda olalım' çağrısı
Diyarbakır'ın Lice ilçesi ve Dersim'de 25 Kasım programlarının startı verilirken, KJA Van bileşenleri ise "Erkek şiddeti ideolojiktir öz savunma haktır"

 

HABER MERKEZİ  -  şiarıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü'nde düzenlenecek etkinliklere katılım çağrısı yaptı.

Diyarbakır'ın Lice Belediyesi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştireceği etkinlik programını Nujiyan Kadın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Programı açıklayan Lice Belediyesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Dorşin Elçi, kadınların Mirabel kardeşlerden bugüne direndiklerini ifade etti. Sıkıyönetim uygulamalarının sürdüğü Nusaybin, Silvan ve Cizre'de kadınların katledildiğini aktaran Elçi, kadınların faillerinin belli olmasına rağmen yetkililerin katilleri gizleyerek katliamları meşrulaştırdığını dile getirdi.
"Biz kadınlar toplumda var olduğumuzu, birey olduğumuzu kabul ettirene kadar mücadele edeceğiz'' diyen Elçi tüm kadınları 25 Kasım'da alanlarda olmaya çağırdı. 25 Kasım dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklerin programı şu şekilde:

"19 Kasım Perşembe günü, Kadına Yönelik Şiddet konulu Panel ve Sinevizyon gösterimi, 24 Kasım Salı günü Kadın Mücadelesi konulu film gösterimleri ve basın açıklaması 25 Kasım'a kadar sokaklarda ve kahvelerde şiddet tartışılacak."

Dersim'den tutsak kadınlara dayanışma kartı

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü etkinliklerinin startını Türkiye ve Kürdistan cezaevlerindeki kadın tutsaklara dayanışma kartları göndererek verdi. Etkinliğe, Dersim Kadın Platformu üyeleri, Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altun ve Dersim Yaşam Kadın Dayanışma Merkezi çalışanları katıldı. Dersim PTT binası önünde 25 Kasım etkinlik programını açıklayan Dersim Kadın Yaşam Dayanışma Merkezi Sosyologu Özlem Uç Çiçek, 25 Kasım'dan bu yana kadınların her alanda mücadelelerini ve öfkelerini gösterdiklerini söyledi.

'Sınırları aşan dayanışmamızla Ortadoğu'yu mücadele alanına dönüştürebiliriz'

2015 yılından Ekim ayına kadar 346 kadının katledildiğine işaret eden Çiçek, "Ülkede süren çatışmalı ortamda çocuklar, kadınlar katledilmeye devam ediliyor. Kürtler, Türkler ve tüm halklar olarak eşit, özgür ve barış içinde yaşayabiliriz. Savaşlarda Ekin Wan şahsında bedenlerimiz Varto'nun bir sokağında çırılçıplak şekilde panzerlerin arkasında sürüklenebiliyor. Bedenlerimiz üzerinden yürütülen her türlü kirli savaşı direnerek durdurabiliriz. Şengal başta olmak üzere Ortadoğu'da kadınlar köle pazarlarında satılıyor. Sınırları aşan dayanışmamızla Ortadoğu'yu mücadele alanına dönüştürebiliriz" dedi. Çiçek şiddetsiz, savaşsız ve insanca yaşanılacak bir dünya için tüm kadınları dayanışmaya, örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdı.

Açıklamanın ardından PTT binasına giren kadınlar kadın tutsaklara duygularını belirttikleri kartlar gönderdi. Ardından "Jin jiyan azadi", Kadına yönelik her türlü şiddet düşkünlüktür" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atılarak etkinlik sona erdi.

Dersim'de 25 Kasım haftası etkinliği ise şöyle;

* 21 Kasım Cumartesi günü saat 12.00 da Seyid Rıza Meydanı'nda 'Kadın Forumu' gerçekleştirilecek.

* 22 Kasım Pazar günü Munzur Su grev işçileri ile dayanışma ve 15-19 Ekim tarihleri arasında Pülümür kırsalına yönelik gerçekleştirilen operasyonda yaşamını yitiren YJA Star gerillası Ebru Öz'ün (Omedya Sefkan) ailesi ziyaret edilecek.

* 25 Kasım Çarşamba günü 24 Ağustos 2014'te eşi tarafından katledilen Meral Timtik için Özgürlük Anıtı önünde basın açıklaması yapılacak.

Van'da 25 Kasım etkinliklerine katılım çağrısı

Kongreya Jinên Azad (KJA ) Van bileşenleri, "Erkek şiddeti ideolojiktir öz savunma haktır" şiarıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Van ve ilçelerinde yapılacak programı DBP İl Örgütü'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. 19 Kasım'da başlayarak ve 23 Kasım'a kadar devam edecek etkinliklerde kadın katliamlarına ve erkek şiddetine dikkat çekmek ve kadınların tek ses olması için katılım çağrısında bulunuldu.

'Kadınlar tek ses olmalı'

Toplantıda konuşan KJA aktivisti Caziye Duman, kadınların tek ses olması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Kadınlar erkek şiddetine ve bu tekçi düzene karşı birlik olmalı. Kadınların ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığı bir dünyada haklarının ellerinden alınması biz kadınlar için kabul edilemez bir durumdur. Eril zihniyetin bu tek anlayışı nedeniyle kadınlar her gün sömürülüyor ve katlediliyor. Kendi haklarımız için, kadınlar olarak tek ses olmalıyız. Yoksa bu düzenin bir çarkı olmaktan çıkamayız. Kurtuluşumuz bu yoldadır."

Yapılacak etkinliklerin programı şu şekilde:

* İpekyolu ilçesinde 19 Kasım'da HDP Van milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının katılımı ile Yeni Mahalle Şehitliğinde bulunulan PKK, YPG, YPJ ve HPG'li gerillaların mezarları ziyaret edilecek.

* Özalp ilçesinde 20 Kasım'da hikaye canlandırma, film gösterimi ve tiyatro gösterimi yapıldıktan sonra ilçeye bağlı Molla Hasan Mahallesi'nde kadınlara sinevizyon gösteriminin ardından karanfil dağıtılacak.

* Gevaş ilçesinde 20 Kasım'da sinema gösterimi ve panel düzenlenecek.

* Tuşba ilçesinde 20 Kasım'da Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nin önünde kadın tutsakların maruz kaldığı keyfi uygulamalara dikkat çekmek amaçlı basın açıklaması yapılacak.

* Edremit ilçesinde 21 Kasım'da katledilen kadınların mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakılacak.

* Erciş ilçesinde 21 Kasım'da HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve KJA aktivisti Caziye Duman'ın katılımı ile 'Kadına şiddete hayır' temalı tiyatro gösterimi yapıldıktan sonra kadına şiddete dikkat çekmek amaçlı ilçe merkezinde broşür dağıtımı yapılacak
* Çaldıran ilçesinde 21 Kasım'da intihar ettiği iddia edilen kadınlar için şiir dinletisi yapıldıktan sonra sinevizyon gösterimi yapılacak.

* Muradiye ilçesinde 21 Kasım'da kadına yönelik şiddet temalı program düzenlenecek.

* Edremit ilçesinde 22 Kasım'da kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amaçlı basın açıklaması gerçekleştirilecek.

* Başkale ilçesinde 23 Kasım'da HDP kadına yönelik şiddet temalı sinevizyon gösterimi yapılacak.

* Gürpınar ilçesinde 23 Kasım'da kadına yönelik şiddete "dur" demek amaçlı yürüyüş ardından ise kadına yönelik şiddet temalı sinevizyon gösterimi yapılarak, intihar ettiği iddia edilen kadınlar mezarları başında anılacak.

* Çatak ilçesinde 23 Kasım'da kadına yönelik şiddet temalı slayt gösterimi ve kadın temalı panel düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.