Kadınların Pazar krizi çözüm bekliyor!

Kadınların Pazar krizi çözüm bekliyor!
Kadın pazarcılar kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor.

Diyarbakır kadın semt pazarı çalışanları Bağlar Belediyesi tarafından beş yıl önce kendilerine verilen pazar alanlarına erkeklerin girmesini istemiyor. Bağlar Belediyesi ile yaptıkları görüşmelerin bir sonuç vermediğini ve Pazar alanları içinde erkek pazarcılara yer verildiğini ve bu durumu kabul etmedikleri belirten kadın pazarcılar bir açıklama yaptı.

Jiyan semt pazarında kadın pazarcılar adına açıklamayı yapan Nurdan Saltık, Bağlar ilçesi Bağcılar semtine erkek pazarcıların girmeyeceği yönünde kendilerine söz verildiğini belirterek ; “ Zabıta müdürümüzün ve belediye başkanının bizlere sözlerinden biride biz burada olduğumuz sürece Bağcılar semtine erkek pazarcı girmeyecekti. Maalesef şuanda bize verilen sözler tutulmuyor. Bizim bölgemize erkek pazarcılar girerse büyük bir mağduriyet yaşarız. Biz kadınlar en fazla 70-100 kg eşya alıp satarken erkekler tonlarca meyve sebze satmaktadır. Şu anda iki pazar arası olan bir yer erkekler için ayarlanıp onlara verilmiş. Bize hiç bir şey söylemeden yapılan bu uygulama hukuka aykırıdır” diye konuştu.

Diyarbakır kadın semt pazarı çalışanları Bağlar Belediyesi tarafından pazar alanlarında erkeklere yer verilmesini protesto etti.

Bağlar Belediyesi önünde dün toplanan kadın pazarcılar, Bağlarda pazar yerlerinin ortasında erkeklere tahsis edilen Cumartesi pazarına karşı bir basın açıklaması yapmak istediler. Ancak güvenlik güçleri kadın pazarcıların Bağlar Belediyesi önünde, OHAL’den dolayı açık alanda açıklama yapamayacaklarını belirttiler. Bunun üzerine açıklamayı Jiyan Kadın Semt Pazarında yapma kararı alan kadınlar beşerli gruplar halinde Bağlar Belediyesi önünden açıklamanın yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçtiler.

 Jiyan kadın semt pazarında bir açıklama yapan kadın pazarcılar, yetkililerden Pazar yerlerinin erkeklere verilme kararının geri çekilmesini istediler. Pazarcı kadınlar adına açıklamayı Nurdan Saltık yaparken, Bağlar kadın semt pazarı çalışanları sözcüsü Güler Deniz de açıklama sonrası kısa bir konuşma yaptı.

 

 

 

‘Bütün zorluklara rağmen ayakta durduk’

Diyarbakır bağlar kadın semt pazarı bir proje kapsamında 2013 de resmî olarak 200 kadına istihdam yaratmak amacı ile açıldığını belirten Saltık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat orası kısa bir sürede kadınların zarar etmesine neden oldu. Büyük mağduriyetler yaşandığı için belediyeye talepte bulunarak gezici pazar olmak istediğimizi söyledik. Belediyeden de onay alınarak ilk haftanın 3 günü dışarı 1 günüde kapalı pazarda tezgâh açmaya başladık ilk günden beri erkek pazarında bulunan kişiler pazarımızı kapatmaya yerimize geçmeye başladılar. Biz her şeye rağmen pazarımızı ayakta tuttuk ve kadınlar olarak bu mücadeleyi kazandık. Ayaklarımızın üstünde durabildik. Yaklaşık 3 yıldır dışarıda, karda, kışta bütün zorluklara rağmen ayakta durduk. Ancak yıllardır erkek baskısını hep yaşadık. Defalarca belediyeyi baskı altına almaya çalışarak pazar yerimizi almaya kalktılar.”

‘ Bize karşı yıldırma, bıktırma politikası uygulanıyor’

Yaklaşık 7 aydır kadın pazarının ‘denetim’ bahanesi ile zabıta ekipleri tarafından baskı altına alındığını ifade eden Saltık, “Bu denetim hayra alamet bir denetim değildir. Son üç aydır zabıta müdürü başta olmak üzere bize büyük bir baskı uygulanmaktadır. Bize karşı yıldırma, bıktırma politikası uygulanıyor. Birçok arkadaşımızın tezgâhı hiçbir gerekçe yokken 10 gün süre ile kapatıldı. Sebepsiz şekilde birçok arkadaşımıza para cezası verildi” diye konuştu.

‘Bağcılar semtine erkek pazarcı girmeyecekti’

Bağlar ilçesi Bağcılar semtine erkek pazarcıların girmeyeceği yönünde kendilerine söz verildiğini aktaran Saltık, “ Zabıta müdürümüzün ve belediye başkanının bizlere sözlerinden biride biz burada olduğumuz sürece Bağcılar semtine erkek pazarcı girmeyecekti. Maalesef şuanda bize verilen sözler tutulmuyor. Bizim bölgemize erkek pazarcılar girerse büyük bir mağduriyet yaşarız. Biz kadınlar en fazla 70-100 kg eşya alıp satarken erkekler tonlarca meyve sebze satmaktadır. Şu anda iki pazar arası olan bir yer erkekler için ayarlanıp onlara verilmiş. Bize hiç bir şey söylemeden yapılan bu uygulama hukuka aykırıdır. Biz pazar alana gece saat 8’de gidince zabıta müdürü ile erkek pazarı çalışanlarının Pazar alanına numaraları vurma çalışmasında gördük. Tartışmalarımız üzerine ertesi günü bizlerle erkek pazarcıları toplantıya alındı. Toplantıda cumartesi günü pazar yerinin, yerine karakol yapılacağı bu nedenle o alandaki erkek pazarını kaldırdıklarını ve kaymakamın bu hususta yazı yazdığını öğrendik. Bahse konu yazıda pazara uygun bir yer verilmesi istenildiğini söylediler” şeklinde konuştu.

‘Bağcılarda üç yer önerisinde bulunduk’

Diyarbakır erkek pazarı olarak adlandırılan pazarda toplam öğün çıkan esnaf sayısının 170 kişi olduğunu ancak gerçekte bu sayının 400 olduğunun esnafların pazarda yer aldığı toplantıda ortaya çıktığını belirten Saltık, “ Toplantıda eğer erkekler alanımıza girerseler bizleri etkileyeceklerini ve mağdur olan kadınların evine ekmek götürme kapısını kapatacaklarını beyan ettik. Toplantıda Bağcılarda üç yer önerisinde bulunduk. Sirim köyü, Haware köyü, Zana düğün salonundan sonraki yerler olabileceğini söyledik. O toplantıda zabıta müdürü Remzi Bey ile belediye başkan yardımcısı Pervin Hanım vardı. O anda 2 pazar dernek başkanları toplantıya müdahil oldular. Onlar da ayrı bir gün ayrı bir sokak istediler. Bunlar daha önce konuşup anlaşmışlar. Bize verilen sözlere rağmen erkekleri Bağcılar alanına sokmak ve kadınları etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Bize hiçbir şekilde danışılmadan Remzi Bey bundan yaklaşık 2 ay önce olurda kaymakamdan validen yazı gelirse haftanın iki günü erkeklere vereceğiz dedi. Görüşmeler sonucunda bizim kesin kararımız ‘pazar alanında erkek pazarının kurulmaması’ yönündedir” dedi.

‘Bize 400 erkekle aynı alanda çalışma şartı koştular’

Belediye başkanı ve zabıta müdürü ile bir görüşme daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Saltık, “ Bu görüşmede çıkan sonuç kesinlikle cumartesi gününün erkeklere verildiği hususudur. Bu konu bizi mağdur edecek adımların ilkidir. Bize 400 erkekle aynı alanda çalışma şartı koştular. Eğer bu durumu kabul ederseniz yerinizi hemen resmileştirip bu yerleri size vereceğiz deyip söz verdiler. 4 yıldır resmileşmeyi istedik ve hep oyaladılar bizi. Nasıl olur da dört yılda yapılmayan resmileştirme işlemi, erkeklerin pazarımızı işgal etme şartı ile bir gün içerisinde gerçekleştirilecek? Biz 400 erkek arasında pazarının içinde çalışmayı kabul etmiyoruz. Erkeklere ne şartlar imkânlar sağlanıyorsa bizde onu istiyoruz. İki pazar yerimiz çamur ve tozun içinde. Belediye ye defalarca bildirmemize rağmen hiçbir şey yapılmadı” diye konuştu.

‘Bizzat belediye başkanı bu emri verdi’

 Bir pazarcı kadın arkadaşlarının kocası tarafından silahla vurulduğunu ve şu anda yatalak olarak evde bulunduğunu belirten Saltık, semt pazarı sözcüsü Güler Deniz’in ise pazar meselesi nedeni ile satırla saldırıya uğradığını ve ortağının ise bıçakla yaralandığını söyledi. Deniz’in halen tehditler aldığına vurgu yapan Saltık, “Bunun için asla erkekle çalışmayı kabul etmiyoruz. Gerek müdür ile gerekse belediye başkanı ile yaptığımız tartışmalardan dolayı bir kaç arkadaşın yerinin iptal edilmesi söz konusu oldu. Bizzat belediye başkanı bu emri verdi. Bir arkadaşımızın bile yerine dokunulmasın istiyoruz” dedi.

‘Ortada rant var, pazarlık var bizi bitirme düşüncesi vardır’

Kadın pazarcılar olarak dernekleşmek istediklerini ancak engel olunduğunu belirten Saltık, yetkililere seslenerek, “Buradan Kaymakam Bey’den kararlarının geri çekmesini istiyoruz. Belediye suçu şuan Kaymakama atıyor. Yazıdan dolayı bunu yapmak zorundayız diyorlar… Hâlbuki bu durum gerçeğe aykırıdır. Biz buna inanmıyoruz. Ortada rant var, pazarlık var bizi bitirme düşüncesi vardır. Biz haklıyız sonuna kadar hakkımızı savunacağız. Duyarlı olan tüm kesimlere çağrımız var. Yanımız da olun, bu oyunu birlikte bozalım ve mağdur olmamıza engel olun lütfen” dedi.

 

 

 

Erkek pazarcıların internet üzerinden kadın semt pazarı hakkında olumsuz yönde imza topladığına değinen Saltık,  tüm duyarlı kesimlerden kadın pazarcılara destek çağrısında bulundu.

 

Ali Abbas Yılmaz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.