Kağıt krizi medyayı vurdu!

Kağıt krizi medyayı vurdu!
Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, "Kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak üç kat artması basına büyük darbe vurdu" dedi.
Haber Merkezi

Medyanın kamu hizmeti yaptığına vurgu yapan Oral, hükümete kağıtta verginin sıfırlanması çağrısında bulundu. Oral şöyle konuştu: "Halkın haber alma hakkı kâğıt sorunuyla engellenemez. Hükümetin basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kâğıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır."

Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, döviz kurundaki olağanüstü hareketlenmenin gazete kağıdı fiyatlarında artışa neden olmasının medyaya yansımasına ilişkin bugün yazılı bir açıklamada bulundu.

'Kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak üç kat artması basına büyük darbe vurdu'

Türkiye’de medyanın tarihinin en zor zamanını yaşadığını belirten Oral, " Medyadaki tekelleşme, işsizlik ve siyasi otoritenin medyanın tamamını yönetme isteği gibi sorunların yanına şimdi de dolardaki artış eklendi. Kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak üç kat artması basına büyük darbe vurdu" dedi.

SEKA satıldı kağıtta dışa bağımlı hale geldik!

SEKA'nın özelleştirilmesine değinen Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin gazete kâğıdı temini sağlayan SEKA’nın özelleştirilmesiyle başlayan bu süreç ülkemizi kâğıt sektöründe dışa bağımlı hale getirdi. Son bir yılda fiyatlar üç kat arttırıldı. Gazeteler kâğıt temininde sıkıntılar yaşadı. Dolardaki artışla birlikte de bugünkü tabloyu yaşıyoruz. Gazeteler adeta yaşam mücadelesi veriyor."

Son dönemde yazılı basın hayatına son veren kuruluşlara atıfta bulunan Oral, şunları söyledi: "Habertürk gazetesi dijitalleşme ve maliyeti gerekçe göstererek yazılı yayın hayatına son verdi. Aydınlık gazetesi kâğıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verdi. Sözcü gazetesi bir ekini kapattı. Yayına devam etmek isteyen gazeteler de fiyat artışı yapmak zorunda kaldı. Dünya gazetesi geçen ay fiyatını 3.75 TL’den 4.25’e çıkardı. Geçen günlerde de Sözcü gazetesi fiyatını 1.25 TL’ye, Cumhuriyet gazetesi de 2.5 TL’ye yükseltme kararı aldı. Posta ve Birgün gazeteleri de 2018’e zamlı girdi. Bu sıkıntı sadece gazetelerle de sınırlı değil. Kağıt krizi kitap ve dergileri de vurdu. Yayıncılar da ayakta kalma savaşı veriyor. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi. Leman Dergisi sıkıntı yaşadıklarını duyurdu. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı kitaplarını basamadığı için okurlarından destek istedi."

'Hükümet, kâğıt krizine acil bir çözüm üretilmeli'

Medyanın kamu hizmeti yaptığına vurgu yapan Oral, "Gazeteler bir kamu görevi yapmaktadır. Halkın haber alma hakkı kâğıt sorunuyla engellenemez. Hükümetin basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kâğıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır" diye konuştu.

'Kısa vade de kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır'

Bağımsızlık yayıncılık için kağıt sübvansiyonunun önemine değinen Oral son olarak şunları söyledi: "Gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kâğıt sübvansiyonu hayati önemdedir. SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kağıdını kendisi üretir hale gelmelidir. Kısa vade de kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılmalıdır. Yazılı basına düşük faizle kredi ve teşvik paketleri hazırlamak da hızla gündeme alınmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.