Kalbi, bebeği için atıyor!

Kalbi, bebeği için atıyor!
Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan ve 7 aylık hamile olan 27 yaşındaki Fatma Zeyrek, yaklaşık bir yıl önce başlayan ve gittikçe artan, göğüs ağrısı, nefes darlığı şikayetiyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne başvurdu.

Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne 7 aylık hamileyken göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile başvuran anne ve bebeğinin hayatını riske atan kadının sorunu Türkiye’de çok az merkezde uygulanan ‘Innoue balon mitral valvuloplasti’ yöntemi ile çözüldü. Sağlığına kavuştuktan 2 ay sonra doğum yapan annenin kalbinin artık bebeği için sağlıkla attığı belirtildi. 

DİYARBAKIR - Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan ve 7 aylık hamile olan 27 yaşındaki Fatma Zeyrek, yaklaşık bir yıl önce başlayan ve gittikçe artan, göğüs ağrısı, nefes darlığı şikayetiyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu kadının kalbindeki mitral kapakta romatizmal hastalığa bağlı olarak gelişen darlık olduğu tespit edildi. Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde daralan mitral kapağa açık cerrahiye gerek kalmadan “Innoue balon mitral valvuloplasti” yöntemi uygulandı. İşlemle mitral kapağı genişletilen Zeyrek, sağlığına kavuşurken, 1 gün sonra taburcu oldu. Sağlığına kavuşan kadının 2 ay sonra doğum için geldiği aynı hastanede bir kız çocuğu dünyaya geldi.
‘Anne ve bebeğin hayatı tehlikedeydi’
Kalpteki mitral kapaktaki sorun yüzünden gelişen göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne başvuran Fatma Zeyrek’e Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aziz Karabulut tarafından müdahale kararı alındı. Doç. Dr. Karabulut, soruna hemen müdahale edilmesi gerektiği, aksi takdirde anne ve bebeğin hayati tehlikesinin oluşacağı uyarısında bulunuldu. Kapak yapısının ameliyatsız yöntemle genişletme için uygun bulunduğunu da dile getiren Doç. Dr. Karabulut, “Normal şartlarda 4-6 santimetrekare olan kapak alanı 1 santimetre kareye düşmüş ve hastanın hareket kapasitesi de oldukça gerilemişti. Hasta kendi ifadesi ile evindeki bir odadan diğerine giderken nefes nefese kalıyordu. Hastanın nefes darlığının yanında diğer şikayetleri de göz önüne alınarak, kalp kapağının balon yöntemi ile genişletilmesine karar verildi. Böylece açık cerrahiye gerek kalmadan hastamız sağlığına kavuştu” dedi.

‘Bebek anneye müdahale sırasında kurşun önlüklerle korundu’

Doç. Dr. Karabulut, geçirilmiş kalp romatizmasına bağlı olarak kalp kapakçıklarında darlık gelişmesinin oluşabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Karabulut, “Kalp kapakçığındaki daralma sonucunda hastalarda nefes darlığı ve kalp yetmezliği bulguları ortaya çıkabilir. Bu durumda söz konusu kalp kapakçıklarına müdahale yapılması gereklidir. Bu müdahale açık kalp ameliyatı veya uygun hastalarda ameliyatsız, balon yöntemi ile yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.
‘Bebeğim için çok endişeleniyordum’
İşlem sonrası normal yaşantısına geri dönen ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren Fatma Zeyrek, iki ay sonra aynı hastaneye bu kez bebeğini dünyaya getirmek için yattı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Aydın Ilgın tarafından gerçekleştirilen doğum ile sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getiren Zeyrek çok mutlu olduğunu söyledi. Zeyrek, “Bebeğimi sağlıklı bir şekilde kucağıma almaktan çok mutluyum. Her şeyden önce bebeğim için endişeleniyordum ancak hiçbir sıkıntı çıkmadan bu durumu da atlattık. Öncelikle Aziz ve Aydın Bey’e, hastane personeline çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.