Kalitesiz kömür Van'ı tehdit ediyor!

Kalitesiz kömür Van'ı tehdit ediyor!
Kışın sert geçtiği Van’da, devlet tarafından dar gelirli ailelere dağıtılan kalitesiz kömürden dolayı kentin üzerini adeta sis bulutları kaplıyor.

Van'da birkaç merkezi mahallenin haricinde hiçbir yere doğalgaz şebekesinin ulaştırılmamasıyla birlikte, Van Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli ailelere dağıtılan kalitesiz kömürün neden olduğu kirlilik, kentin semalarında siyah bulutların oluşmasına neden oluyor. AKP'nin her defasında “bedava kömür dağıtıyorum” diyerek, valilikler üzerinden dağıttığı kalitesiz kömürden kaynaklı oluşan hava kirliliği insan yaşamını tehdit ediyor. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kalitesi düşük, zehirli gaz (helyum, karbonmonoksit) oranları yüksek olan kömürlerin kullanılmasıyla birlikte, meydana gelen hava kirliliğinin ilerleyen aşamalarda öksürük, boğazda balgamın oluşması gibi belirtilerinin görülmesine, zamanla kronik bronşit, astım, amfizem gibi hastalıklara, kalıcı üst ve alt solunum yolları hastalıklarına neden olduğu biliniyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen AKP'nin özellikle bölgede valilikler eliyle adeta seçim propaganda malzemesi olarak kullandığı kalitesiz kömürü yurttaşlar kullanmak zorunda kalırken, resmi kurum ve kuruluşlarda da yine aynı kalitesiz kömürün kullanılması ya da bacalara filtre takılmaması hava kirliliğinin oranını daha da arttırıyor.

'AKP oy devşirmeciliği yapıyor'

Kentteki hava kirliliğine ilişkin görüştüğümüz Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, AKP'nin “oy devşirmeciliği” için bölge illerinde dağıttığı kalitesiz kömürün insan yaşamını ve çevreyi büyük oranda tehdit ettiğini söyledi. Hava kirliliğinin artık tahammül edilemez noktaya geldiğini belirten Kalçık, kentte doğalgaz şebekesi olduğu halde sadece birkaç mahallede kullanılıyor olmasının çevre kirliliğinin daha da artmasına neden olduğunu söyledi. Kalçık, sanayi kenti olmamasına rağmen Van'da bu kadar hava kirliliğinin oluşmasının yarattığı çevresel ve sağlık alanındaki tek sorumlusunun konuyla ilgili yetkililer olduğunu söyledi.

Yetkililer kendilerini savundu

Konuya ilişkin görüştüğümüz Van Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise, söz konusu hava kirliliğinin sadece kış aylarına mahsus olduğunu, bunun önüne geçmek için de çalışmalarının olduğunu belirtti. Van'da ilk dönemlerde Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden dağıtılan kömürün Şırnak'tan getirildiğini, bunun kalitesinin düşük olmasından kaynaklı şu an Kütahya'dan kaliteli kömür getirdiklerini belirten yetkililer, vakfın dağıttığı kömürlerin yakıldığı yerlerde bacalardan çıkan dumanın yarattığı kirlilik gözle görülmesine rağmen; dağıtılan kömürün hava kirliliğine neden olmadığını savundu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.