Kalp hastalarına grip uyarısı

Kalp hastalarına grip uyarısı
Kış mevsimi ile birlikte artış gösteren gribal enfeksiyonlara karşı kalp hastalarının daha dikkatli olması istendi.

 

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Raşit Onuk, gribal enfeksiyonların arttığı kış mevsiminin ortasına geldiğimiz şu günlerde kronik kalp hastaları, diyabet hastaları ve böbrek yetersizliği olan hastaların enfeksiyonlardan normal insanlara göre çok daha fazla etkilendiğini söyledi.

  Soğuk algınlığı veya grip virüsünün etkisi ile özellikle kalp yetersizliği olan hastaların hastanede yatış oranlarının arttığını ifade eden Onuk,, şöyle konuştu: “Özellikle soğuk havalarda vücudun ısı dengesini ayarlamak için yaptığı bazı hormonal değişiklik ile kan basıncında ani yükselmeler olmakta ve büzüşen atardamarlar nedeniyle hastaların kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Daha önce kalp damar hastalığı olan hastalara önerim soğuk ve rüzgara karşı yürümesinler, dışarı çıkarken ağız ve burunlarını atkı ile kapatıp burundan nefes almaya çalışsınlar. Ceplerinde dil altı haplarını taşısınlar. Özellikle kalp yetersizliği sebebiyle sık hastaneye yatmak zorunda kalan hastalar kapalı ve kalabalık alanlarda maske takabilir. Egzersiz kalp hastaları için vazgeçilmez bir yaşam tarzı bileşenidir ancak soğuk havalarda bu durum sıkıntı oluşturabilir."

  Büyük alışveriş merkezleri ya da soğuktan izole edilmiş bölgelerde hastaların yürüyüş yapabileceğini anlatan Onuk,, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine evde kullanılabilecek koşu bantları kış mevsimi için alternatif olabilir. Yine gribal enfeksiyonun istenmeyen bir sonucu diğer patojenlerin vücuda girmesine kolaylık sağlamasıdır. Kalp kasının iltihabı olarak bilinen miyokardit hastalığı özellikle genç yetişkinlerde uzamış üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası görülmekte hastalar nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile başvurmaktadır. Erken teşhis ve tedavi yapılmadığı takdir de kişiyi kalp nakline kadar götürebilen bir hastalık olan bu durum uzamış gribal enfeksiyon geçiren kişilerde ortaya çıkabilir. Ateş ile birlikte göğüs ağrısı ve nefes darlığı olan hastalar kardiyoloji uzmanına başvurmalıdır.”

 

Haber: Dilek Sezer 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.