Kalp krizleri kış aylarını seviyor

Kalp krizleri kış aylarını seviyor
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Uz.Dr. Raşit Onuk, kalp krizi geçirme risklerinin özellikle kış aylarında daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür” d

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göğüste 20 dakikadan fazla süren boyun, omuz, kollara yayılan şiddetli ağrı, nefes darlığı, öksürük, mide bulantısı ve soğuk terlemenin kalp krizinin ilk bulguları olduğunu hatırlatan Uz.Dr. Raşit Onuk; “ 40 yaş ve üstü kişilerde, kalp krizi riski her on yılda katlanarak artmaktadır. Genetik olarak ailesinde erken yaşta kalp-damar hastalığı olanlar bu risk grubundadır.  Yüksek kolesterol, sigara kullanımı, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite, diyabet, aşırı üzüntü, depresyon ve stres kalp krizini tetikleyen başlıca faktörlerdir. Ailesinde kalp hastalığı olanların ve 40 yaş üstü kişilerin yılda en az bir kez kalp check up’ı yaptırması şarttır” dedi.

KIŞ AYLARINA DİKKAT!

Krizin mevsimsel olarak da değişkenlik gösterdiğini söyleyen Uz.Dr. Raşit Onuk,  “ Ağır yemek sonrası ağır egzersiz yapmak, soğuk hava veya soğuk rüzgarlı havada yürümek, spor yapmak kalp krizini tetikler.  Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür.

 

Haber: Dilek Sezer

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.