Kalpleri kırgın, ölüme dönüyorlar!

Kalpleri kırgın, ölüme dönüyorlar!
Gaziantep'te yaşanan linç vakalarından sonra Suriyeli sığınmacılardan bu durumu gururuna yediremeyenler ölmeyi göze alarak ülkelerine geri dönüyor.

Suriye’de dört yıldır devam eden savaşın kaybedeni ve kazananı hala belli olmazken, çatışan gruplar arasındaki dengeler de sürekli değişiyor. Bir yerleşim yerini ele geçiren bir grup, bir süre sonra başka bir gruba karşı girdiği çatışmada direnemeyip burayı teslim edebiliyor. Hem bu dengelerin sürekli değişkenliğinden hem de hiçbir güvenli yerleşim yerinin bulunmamasından dolayı sığınmacılar ülkelerine geri dönemiyordu. Ancak özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep’te sığınmacılara yönelik linç kampanyalarından sonra ölmeyi göze alıp çoluk çocuk ülkelerine geri dönmeye başladı.

donuyorlar-2.jpg

Burada olmaktan memnun değiller

Başbakanlık  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlıı (AFAD) verilerine göre, Suriye 'deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin sayısı 1 milyonun üzerinde. Sığınmacılar Türkiye 'de 22 çadır kampta kalırken, çok sayıda Suriyeli de başta  Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere,İstanbul, Samsun, Mersin gibi kentlerde yaşamaya çalışıyor. Ülkelerini terk edip Türkiye 'ye sığınmak zorunda kalan sığınmacılar, yaşadıkları ülkeyi terk etmenin getirdiği sorunların yanı sıra, Türkiye 'deki ırkçı grupların kendilerine yönelik saldırıları ile de mücadele etmek zorunda. Suriyeli sığınmacılara yönelik Ankara, Gaziantep ve Maraş  gibi kentlerde başlayan saldırılar her geçen gün artıyor. Saldırıların nedeni kimi zaman "ev kirası ", kimi zaman "kızlara laf atılması" kimi zaman da "işçi-patron kavgası" olarak açıklansa da artık ırkçı insanların sığınmacılara karşı tahammülü azalıyor.

donuyorlar-1.jpg

Yaralıların gelişi sivillerin gidişi var

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Tel Abyad Sınır Kapısı'nı kanlı bir şekilde Ahrar-ü Şam Grubu'ndan aldığı tarih olan Ocak 2014'den sonra Türkiye sınır kapısını geçişlere tek taraflı olarak kapatmıştı. Durumun normal seyrettiğine kanaat getiren Türkiye, mart ayından itibaren sadece gidişlere olmak üzere yeniden kapıyı açtı. Ayrıca ağır yaralıların da Türkiye ye geçişlerine izin verildi. Mart ayından bu yana gidişlerine açık olmasına rağmen sınır kapısını kullanmayan Suriyeliler, kendilerine yönelik faşist eylemlerin başlamasından bu yana ülkelerine geri dönmeye başladı. Her geçen dönüşler artarken, günde ortalama 500 Suriyeli karşı tarafa geçiyor.

'Ölüme gidiyoruz'

Kendilerine yönelik linç kampanyalarından şikayetçi olan Suriyeliler, "Bile bile cehennemin ortasına gidiyoruz, ölüme gidiyoruz. Ama artık Türkiye 'de istenmiyoruz. İstenmediğimiz için namusumuza, huzurumuza göz koyanlar var. Suç işleyen, huzursuzluk çıkaranlarla masum Suriyeliler bir tutulmaya başlandı. Ülkemizde savaş var, ölüm var. Yine de burada kalmaktan iyidir." şeklinde sitemde bulunuyor.

Sığınmacıların, uluslar arası hakları var

Uzmanlara göre, Suriyeliler ve yerel halk arasındaki sorunların çözümü için kalıcı acil tedbirlerin alınması gerekiyor. Ancak Suriyelilerin Türkiye 'ye daha kolay adapte olabilmesi için kendilerine yönelik iş ve eğitim imkânları sağlanması da ırkçı gruplar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Abdülbaki Boğa, Gaziantep’te Suriyelilere yönelik gerçekleşen saldırıların nedeni olarak kentte yaşanan bir olayın medya tarafından lanse edildiğini ancak olayın arkası araştırılınca, Suriyeli bir kadına tecavüz sonucu olayın bu boyutlara geldiğini belirtti. Boğa, "Suriyelilere yönelik her türlü saldırıda önce hükümet sonra medya sorumludur. Uluslararası anlaşmalar gereği hükümet sığınmacıların güvenliğini sağlamalı, gıda ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Devletin imza koyduğu uluslar arası anlaşmalarla bu sorumluluğu bu hükümetin yapması gerektiğini açıkça ortaya koyar." dedi.

Bu arada Suriyelilerin Türkiye 'ye daha kolay adapte olabilmesi için kendilerine yönelik iş ve eğitim imkânları sağlanması da ırkçı gruplar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.