Kanalizasyon çamurundan bio enerji üretecekler

Kanalizasyon çamurundan bio enerji üretecekler
yenilenebilir enerji üretimi konusunda her geçen gün farklı projeler geliştiriliyor. Bu projelerin ortak amacı çevre dostu yeni enerji kaynaklarını meydana çıkartmak. İşte bu çalışmaların sonuncusu, kanalizasyon çamurundan bio enerji üretmeyi hedefliyor.

 Peki bu sistem nasıl işliyor?

İhtiyacımız olan enerjiyi çevreye zarar vermeden nasıl elde edebileceğimiz konusunda her geçen gün yeni fikirler ortaya çıkıyor, araştırmaların kapsamı genişliyor. Bu alanda yapılan çalışmaların sonuncusu hem kullanılan hammadde bakımından oldukça ilginç hem de sonuçları bakımından tam anlamıyla çevre dostu. Bir grup girişimci ve mühendis geliştirmiş oldukları sistem sayesinde kanalizasyonlardan çıkan atıklardan bio enerji üretecekler. İlk olarak  Antalya 'da faaliyete geçirecekleri bu yeni sistem ile hem belediyelerin en büyük sorunlarından biri olan atık sorununu ortadan kaldırmayı hem de az iş gücü ve çok az enerji harcayarak yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyorlar.

Kanalizasyon atıklarından enerji üretilmesi konusunu, projenin fikir babası Bahtiyar Gerboğa ile konuştuk;

Bu fikir nasıl ortaya çıktı ve nasıl proje aşamasına geldi?

Çocukluğumun ve gençliğimin büyük bir bölümü Kadıköy – Kurbağalıdere kenarında geçti. Bölgenin alın yazısı Kadıköy’ün kanalizasyon kokusunu çekmekti. O yıllarda bu kokudan kurtulmak için kendi çapımızda ilginç fikirler üretirdik.

Dokuz yıl önce o günlerden arkadaşım Mecit Öztekin ile birlikte İSTAÇ'a ait bir kompost tesisinde imalattan kaynaklı hataların düzeltilmesi ile ilgili projeyi yaptık. İşte bu proje, çöp ve kanalizasyon geri dönüşümü konusunda miladımızdır.

2010 yılında rüzgar ve solar enerji ile ilgili çalışmalara başladım. Sektör içinden daha sonra tanıştığım, bu projede bana yardımları olan ve şu anda ekip içinde çalışan arkadaşlarımla kanalizasyon çamuru ve geri dönüşüm ile ilgili birbirimizden bağımsız çalışmalar yapıyorduk.

O zamana kadar sadece meraktan ve amatörce yaptığımız çalışmaların ve birikimlerin artık elzem olarak bir araya getirilmesi konusunda hemfikir olduk.

Başlangıç noktası olarak neden Antalya'yı tercih ettiniz?

2012 yılında Antalya'da sera tarımı yapan bir arkadaşımız seraların ısıtılma maliyetinin yüksek olduğunu, maliyeti düşürmek için belediyeden deneme amaçlı kurutulmuş kanalizasyon arıtma çamuru alıp yaktığını ancak yasal prosedürlerin buna izin vermediği için başka bir sistemle çözüm bulmamızı rica etti.

Antalya'daki çalışmalarımız sırasında kanalizasyon çamurunun başta Antalya Belediyesi dahil olmak üzere neredeyse tüm dünyada yerel yönetimlerin en büyük sorunlarında biri olduğunu tespit ettik.

Laboratuvar çalışmalarımız sırasında uygun kimyasal katalizörler kullanarak kanalizasyon çamurundan bio yakıt alabileceğimizi keşfettik. Belli bir süre sonunda uygun katalizör karışımını elde ettikten sonra kendi makine tasarımımızın prototipini imal ederek direkt ürün almaya başladık. İlk başta amacımız sadece bio yakıt elde etmekti. Ancak hammadde zannettiğimizden daha değerliydi. İşlem sonrasında çıkan tüm ürünleri gerek tarımda gerekse akaryakıt ve sanayide hatta evlerde bile tekrar kullanılabilecek malzemeler olduğunu gördük.

Peki bu sistem nasıl çalışıyor?

Arıtma tesisinden çıkan sıkılmış çamur üç aşama sonunda kullanılabilir ürün haline geliyor.

1. Kurutma süreci: sıkılmış çamur kurutma sistemine otomatik olarak gönderilir. Bu sistemde buharlaştırılan sıvılar yoğuşturma ünitesinde su ve üre birbirinden ayrıştırılır. Çıkan su tekrar kullanılabilir nitelikte olup, üre ise gübre sanayinde kullanılabilecek niteliktedir.

2. Kurutma sisteminden çıkan kurutulmuş çamur kendi patentimiz altında olan doğaya herhangi bir zararı olmayan kimyasal katalizör karışımı ile özel bir ünitede doyurulur.

3. Doyurulmuş kuru çamur termal parçalama reaktörüne alınır. Termal parçalama sonrasında çıkan gazlar tekrar yoğuşturularak bio oil, yüksek amonyak karışımlı sıvı, yüksek kalorili kömür ve yoğuşmayan yanıcı gazlar elde edilir.

Sistem tüm bu çalışma esnasında gerek duyduğu enerjinin %95 ini kendisi üretmektedir. Geliştirdiğimiz bu sistemden az işgücü, çok az enerji, yüksek değerli ürünler ve sıfır atık sonucu çıkmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.