Kanserde iki yılda yüzde 23 artış

Kanserde iki yılda yüzde 23 artış
Diyarbakır’da iki yıl önce kurulan ve kuruldukları günden bu yana kanserli hastalara yönelik önemli çalışmalara imza atan Diyarbakır Yeniden Yaşam Derneği Başkanı Şükrü Abay, Kanserde iki yılda yüzde 23 artış yaşandığına dikkat çekti.

Diyarbakır’da iki yıl önce kurulan ve kuruldukları günden bu yana kanserli hastalara yönelik önemli çalışmalara imza atan Diyarbakır Yeniden Yaşam Derneği Başkanı Şükrü Abay, “İki yıl önce Diyarbakır’da kanserli hasta sayısı 5 bine yakın iken, bugün bu sayı 6 bin 300’lerde. Kansere yakalananların yüzde 50’si meme kanseri.  Bazı hastanelerde refakatçiler hastanın yanında sigara içiyor ve yanında  yatıyor. Kanserli hastaların yakınlarına mutlaka eğitim verilmeli” dedi.

Diyarbakır Yeniden Yaşam Derneği (Kolostomili ve Ostomililer Kanserle Mücadele Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Abay ve yeni yönetim kurulu üyeleri Asuman Öztarhan, Mehmet Halim Şahin ve Mehmet Can gazetemizin genel yayın yönetmeni İlyas Akengin’i ziyaret ederek, kanserle mücadelede toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla önemli açıklamalarda bulundular.

İki yılda ciddi artış var

Derneğin bölgede sadece Diyarbakır’da bulunduğunu hatırlatan Abay, kanserli hasta sayısında ciddi artışların olduğunu söyledi. İki yıl önce Diyarbakır’daki kanserli hasta sayısı 5 bin iken, bu sayının şuan 6 bin 300’lere ulaştığını dile getiren Abay “Akciğer kanserine yakalananların yüzde 85’i ölümle sonuçlanıyor. En çok ise meme kanserinde bir artış var. 6 bin 300 rakamının yüzde 50’si meme kanseri. Kentimizde bu kadar kanserli hasta varken, hastanelerdeki amatörce uygulamalar nedeniyle hastaların çoğu il dışına gidiyor” dedi.

Hastaların yanında sigara içiliyor

Hastanelerdeki birçok Kemoterapi tedavi salonlarının uygun durumda olmadıklarını belirten Abay, “Biz kanserli hastaların durumuna ilişkin hazırladığımız raporu Rektör beye sunduk. Hastanelerde gördüğümüz ve bizi yaralayan bazı uygulamalar ile ilgili yetkililer ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bazı hastanelerde refakatçilerin kanserli hastanın yanında sigara içtiğini ve yattığını gördük. Oysa kanserli hastalar çabuk enfeksiyon kapabilirler, yanında kalanların çok dikkatli olması lazım. Bu nedenle hastanelerin acil bir şekilde hasta yakınlarını eğitmeli. Yine kanserli hastanın yanına birden fazla ziyaretçinin girdiğini görüyoruz. Buna kesin izin verilmemeli” şeklinde konuştu.

Dernek adına para toplayanlara inanmayın

Bazı şahısların kendi dernek ismini kullanarak insanlardan para topladığını ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü belirten Abay, “Kente bir çete türemiş durumda. Bunlar insanların duygularını istismar ederek, dernek adına para topluyorlar. Bizim kesinlikle görevlendirdiğimiz kimse yok. Vatandaşlarımız bunlara karşı duyarlı olsun. Bu durum bizi çok üzüyor. Kapınıza gelen, yada yolda dergi adı altında para toplayanlara itibar etmeyin. Bir dergi bile satmadan çok ciddi paralar topluyorlar ve bu paraların nerelere gittiği belli değil. Acılarımızı kullanarak bunları yapmaları bizi çok derinden etkiliyor” dedi.

Kanserin benden ödü kopuyor

Kansere yakalanmamak için farkındalık çalışması başlattıklarını kaydeden Abay, “Gittiğimiz her yere insanlara şunu söylüyoruz, doğru beslenin, moral ve motivasyonunuz sürekli yüksek olsun ve bol bol spor yapın. Emin olun bu üçünü uyguladığınızda kanser sizden korkar, yanınıza bile yaklaşamaz. Şahsen kanserin benden ödü kopuyor” diye konuştu.

Özcan YILDIZ - ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.