NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kaotik ortamın çoklu konuları

Kaotik ortamın çoklu konuları

Ortadoğu’nun şekillendirilerek yeniden dizayn edilmesi konusunda ‘hummalı’ çalışmalar devam ediyor. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Federal Kürdistan Bölgesi ile Irak yönetimi arasında pozisyon alarak yada aldırılarak, yeniden dizayn sonucu ortaya çıkacak tablonun içinde meşru bir yer kapma yolunda ilerliyor!

 

Dar alanda devlet muhabbeti

Federal Irak

Federal Kürdistan

Federal IŞİD

 

Ne olacak?

Emperyalistler paylaşım savaşından sonra bu sınırları cetvelle çizip yeni devletler yaratmamış mıydı? Şimdi, miadı dolan devletler ya zayıflatılarak küçültülecek yâda bir şekilde yeni devlet yönetimleri yöntemleri devreye sokularak bir yüzyıl daha bağımlı hale getirilecekler.

 

Gelinen/gelinecek noktada Kürtlerin alacağı pozisyon önemli.

Ortadoğu’nun ahvali, düzeni bu şekilde dizayn edilecek ise Kürtlerin de kararlarını verme zamanıdır diye düşünüyorum. Normal devlet düzeni ile Anayasal hakların devreye sokularak Kürtler lehinde uygulanmasından kaçınan merkezi Irak yönetiminin, Ara-tampon bölge olan Musul’da IŞİD yapılanmasına göz yumma gibi bir pozisyon almasının ardından Kürtlerin vereceği karara karşı çıkma ihtimali ortadan kalkıyor demektir. Bu durumda, Federal Kürdistan bölgesinin ‘bağımsızlığını’ ilan etme gibi haklı pozisyonu devreye sokma ihtimali güçleniyor.

 

‘Sanal devlet’ yine Arap, üstelik radikal İslam menşeli

100 yıllık alt yapısı ile mücadelesiyle devlet olmayı hak eden Kürtlerin karşısına ise, yine sanal devlet konuyor ve ‘al uğraş, sana rahat yok’ deniliyor.

**

Süreç ve Bayrak

Hava kuvvetlerinin sorumluluk alanındaki bayrağın direkten indirilmesi kabul edilemez. Yürüyen, yürüdüğü söylenen çözüm sürecine, uzadıkça provokasyonların hâkim olacağı tezi bilinmeyen bir şey değildi. Nitekim bu tez doğrulandı. Lice’deki olaylar, ardından bayrak meselesi ülkenin tamamında birilerinin arzu ettiği sonuçlara hitap etti. 1980 öncesinde olduğu gibi, otobüsler yolda durduruluyor, BDP-HDP binalarına saldırılar gerçekleştiriliyor.

‘Kürt ve solcu avı’ denemeleri yapılıyor.

Kafatasçı, faşist zihniyetlere ‘Gün doğdu’.

Ellerinde malzeme yoktu, birileri bu malzemeyi sundu. Sorun çözmek üzere çıkılan yolda kaotik ortamın çoklu sorunları ile muhataplığımız yeniden başladı.

 

Çözüm ve barış süreci yeniden gözden geçirilmeye muhtaç bir duruma geldi. Devlet, iktidar, yurttaş, parlamento, PKK ve İmralı ekseninde gelinen aşama, bundan sonra sürecin nasıl işlemesi gerektiği konusu şeffaf bir şekilde masaya yatırılmalıdır. Sıkıntı büyümeden.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR