Kapatılan Kürtçe okulun mührü söküldü

Kapatılan Kürtçe okulun mührü söküldü
Kışanak: “Eğitimi yerel yönetimlere bırakın”

ilyas AKENGİN

Diyarbakır'dan sonra Şırnak ve Hakkari'de açılan Kürtçe okullar, Anayasa'nın 42. maddesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle dün valilik kararıyla kapatıldı. Okulun kapatılmasından bir gün sonra DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt polisin mührünü söküp okulu açtı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise, “Eğitimin tüm imkanlarıyla, maddi kaynakları ile birlikte yerel yönetimlere bırakın. Halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa yerel kamu hizmeti olarak sunmaya adayız” önerisinde bulundu.

 

 

Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi’nde Kürtçe Okul için açılan Ferzad Kemanger Eğitim Destekevi’ni n kapatılması protesto edildi. Polis tarafından mühür vurulan binanın önüne gelen çok sayıda aile ve DBP’li burada eylem yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve bazı belediye başkanları eyleme destek verdi. Okulun kapatılmasını kınayan Gültan Kışanak, “Okulu mühürleyen zihniyet ile bu ülkeyi savaş ve çatışmaya sürükleyen statükocu zihniyetin bir devamıdır ”dedi.

 

EĞİTİM HAKKINI YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİN

Kürt çocukların kendi ana dilleriyle kamusal alanda ücretsiz hizmet alma hakkının engellenmemesi gerektiğini vurgulayan Kışanak şunları söyledi: “Kürtçe eğitim veren okullara çocuğunu gönderen ailelerimiz var. Atama bekleyen Kürtçe öğretmenler var. Bir tek eğitim hakkını elinde bulunduran merkezi hükümetin engeli var. O zaman bu engeli kaldıralım. Bu sorumluluğu taşımak ve bu görevi yapmak istemiyorsanız eğitimi yerel yönetimlere bırakın. Eğitimin tüm imkanlarıyla, maddi kaynakları ile birlikte yerel yönetimlere bırakın.  Biz bu görevi yapmaya talibiz. Bulunduğumuz kentlerde halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa yerel kamu hizmeti olarak sunmaya adayız. Merkezi hükümet bu konudaki engelleri kaldırsın. Biz halkımızın eğitim ihtiyacını karşılamak için bütün çalışmaları yapma konusunda hiçbir sorumluluktan kaçmayacağız. Halkımız kendi inisiyatifiyle anadilde eğitim veren kurumlar açarsa biz yerel yönetimler olarak onların yanında olacağız. Mühürlerin sökülmesini ve bu ayıbın ortadan kaldırılmasını istiyoruz”

 

MÜHÜR SÖKÜLDÜ

“Mührünüzü tanımıyoruz. Anadil hakkımızdır. Bu hakkı direnerek kazandık. Direnerek de okullarımızı kuracağız" diyen Demokrasi Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, polisin mühürleyerek kapattığı okulun demir kapısının önüne gelerek, mührü söktü. Okulun kapısını daha sonra anahtar ile açan Zümrüt, “Okulu eğitime açıyoruz ”dedi. Binaya giren kalabalık grup ‘dilimizi kimse yasaklayamaz’ şeklinde slogan attı. Gültan Kışanak ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş’ın binaya girmemesi dikkat çekti. Çocuğunu Kürtçe okula gönderen veliler ile DBP’lilerin eylemi sürüyor.

 

6 AYDAN 3 YILA KADAR CEZASI VAR

Türk Ceza Kanunun 203. Maddesinde mühür fekki (bozma) cezası tanımı şöyle: “Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanması veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konulmuş amacına aykırı hareket eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.