Kaplan: Karar diğer tutuklu milletvekilleri için emsal niyetinde

Kaplan: Karar diğer tutuklu milletvekilleri için emsal niyetinde
Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkında verdiği kararı değerlendiren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kararın yerel mahkemeye gönderilmesi ve tahliye kararının çıkması gerektiğini belirtti.

Ergenokon davasında yargılanan ve hapis cezalarına çarptırılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın "adil yargılanma hakkının ihlal edildiği", "uzun tutukluluk süresi" ve "yasama dokunulmazlığını kullanamadıkları" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi'nin Balbay'ın başvurunu kabul ederek, Mustafa Balbay'ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Balbay'a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, Balbay ile ilgili kararın gerekçesinde ise "Yasama faaliyetlerine katılmadıkları gerekçesiyle milletin temsil yetkisi ölçüsüzce ihlal edilmiştir" dedi. Mahkemenin Balbay kararı diğer tutuklu vekillerde ilgilendirdiği gibi uzun tutukluluk sürelerinden dolayı cezaevinde bulunan diğer tutsakları da etkileyecek. 

'Tahliye konusunda yerel mahkeme karar vermeli'

BDP'nin hukukçu milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı DİHA'ya değerlendirdi. Kaplan, Balbay ile ilgili kararda uzun tutukluluk süresinin seçilme hakkının ihlali olduğu yönünde karar verildi. Bu kararın derhal yerel mahkemeye gönderilmesi gerekir ve tahliye konusunda yerel mahkemenin karar vermesi gerekiyor. Sayın Balbay'ın hükümlü olması kararın uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Seçilme hakkının ihlali söz konusudur. Bu durum bireysel başvuru anlamında bütün benzer durumda olanlar için geçerli olduğunu gibi diğer milletvekilleri için de emsal niteliğinde bir karardır. Özel Yetkili Mahkemelerin üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'nin kararını yerine getirmelidir. Aksi taktirde avukatları AİHM'e başvurabilir başvuruda tedbir kararında bulunabilir. Tedbir yoluyla tutukluluk halinin kaldırılması kararı çıkabilir" diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.