Kar eriterek “su çilesine” çara olmaya çalışıyorlar!

Kar eriterek “su çilesine” çara olmaya çalışıyorlar!
Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Menderes köyünde susuz kalan köylüler, eşeklerle, bidonlarla yemek ve içmek için su ihtiyaçlarını giderirken, hayvanlar ve diğer ihtiyaçlarını gidermek için ise kar eriterek çözüm bulmaya çalışıyor.

Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Menderes mezrasında köylüler, su şebekelerinin olmamasından dolayı evlerine eşeklerle, bidonlarla ve kar eriterek su ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Iğdır merkeze 30 kilometre uzaklıktaki Göktaş köyü Menderes mezrasının komşu köyleri ile aralarındaki husumetten dolayı tahrip edilen su şebekeleri, soğuk havadan dolayı dondu. 50 hanelik ve yaklaşık 400 nüfusu bulunan mezranın içme suyu ihtiyacını köylüler kendi imkanlarıyla yaratmaya çalışıyor. Vatandaşlar köye gelen su tankerine akın ederken, içme suyu alabilmek için birbirleriyle adeta yarışıyorlar. Köylüler, hayvanlarının içme suyu ile günlük temizlik için kullanma suyu ihtiyaçlarını da 5 kilometre uzaklıktaki Aras Nehri’nden eşek sırtında su taşıyarak ve kar eriterek karşılıyor.
 

‘Her gün su savaşı yapıyoruz’
Her gün hallerinin böyle olduğunu anlatan Mehmet Kızılbaş adlı yurttaş, karda kışta her gün su savaşı verdiklerini söyledi. Kızılbaş, “Bir aydır karda, boranda, tipide gördüğünüz gibi halimiz böyle, çoluk çocuk hepimiz perişan olduk” dedi.

 

Tankerden aldığı suyu el arabası ile karda taşımaya çalışan Meryem Kaplan isim genç kız ise, bu kış şartlarında zulüm yaşadıklarını, tankerle gelen su için adeta savaştıklarını söyledi. Kaplan, “Su almak için bana sıra zor geldi. İşte 2 günlük içme su ihtiyacımızı eve götürüyorum. Hayvanların içme suyunu ve günlük kullanımlık suyunu da artık kar eriterek çözmeye çalışacağız” diye konuştu.

‘Susuzluktan çocuklarımızı okula gönderemiyoruz’

 

Çocuklarının mikrop kapıp hastalandığını söyleyen Neşe Kızlbaş, “Çocuklarımızı okula dahi göndermiyoruz. Çocuklarımızın temizliğini yapamıyoruz ki nasıl gönderelim? Hepsinin üstü başı kirli yıkayamıyoruz. Banyo yaptıramıyoruz” dedi.
 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.