Karın ağrısını hafife almayın

Karın ağrısını hafife almayın
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’nden Uzman Dr.İbrahim Halil Buldağ, çocuklarda sık sık yaşanan karın ağrısına dikkat çekerek, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

  Karın ağrısının bir belirti olduğunu ve hangi sebebe bağlı olduğunun anlaşılabildiğini ifade Uzman Dr.İbrahim Halil Buldağ, ani ve uzun süreli ağrıların muhakkak araştırılması gerektiğini belirtti.

  Apandisit patlamalarının günümüzdeki en sık sebebinin hatalı ağrı kesici kullanımı olduğunu kaydeden Uzman Dr.İbrahim Halil Buldağ, "Karın ağrısı bir belirtidir. Şekli, zamanı, süresi ve beraberindeki diğer belirtiler sayesinde hangi sebebe bağlı olduğu anlaşılabilir. Eğer ağrı ani ortaya çıkmışsa, 3 saatten uzun süredir devam ediyorsa, aralıklı değil de devamlı vasıftaysa cerrahi bir hastalığa bağlı olup olmadığı muhakkak araştırılmalıdır. Büyük çocuklar ağrının yeri, şekli, süresi hakkında bilgi verebilirken küçük çocuklarda, karında gerginlik, huzursuzluk, bacakları karına çekerek ağlama, acılı yüz ifadesi gibi belirtiler olur. Bebek ya da çocuğa ağrı kesici verdiği takdirde, ağrının sebebi ortadan kalkmadan belirtiler kaybolur. Bu durum cerrahi sebeplere bağlı ağrılar için tehlike oluşturur ve gerçek sebebin anlaşılmasını önleyebilir. Apandisit patlamalarının günümüzdeki en sık sebebi hatalı ağrı kesici kullanımıdır. Bu hata sık sık yapılmaktadır. Tanıda olabilecek bir gecikme tedavisi çok zor olan çok ciddi durumlar oluşturabilir. Her türlü bağırsak tıkanıklığı, karın şişliği, kusma ve kaka yapamama gibi bulguların yanında çocuğun ayrıca karın ağrısı yakınması da olabilir. Bağırsak düğümlenmesi gibi durumlarda da bir an evvel ameliyatla durumun düzeltilmesi gerekir. Geç kalınırsa bağırsaklarda gangren, delinme ve peritonit gibi daha ciddi durumlar ortaya çıkmaktadır" dedi.

  Haber: Dilek Sezer

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.