Katırlar ‘Kürt katırı’ olunca tepki azalıyor

Katırlar ‘Kürt katırı’ olunca tepki azalıyor
Şırnak'ın Uludere ilçesi Irak sınırında kaçakçılıkta kullanılan katırların askerler tarafından öldürülmesine bir tepkide Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DİHAYKO) Başkanı Sevgi Ekmekçiler’den geldi.

İlyas AKENGİN

 Katliamı yapan askerlerin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Ekmekçiler, “Olayı askerler yaptığı için batıda insanlar pek tepki göstermiyor. Askerin böyle bir şey yaptığına inanmak istemiyorlar. Öldüren asker, katırlarda Kürtlerin olunca insanların tepkisi azalıyor” dedi.

Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin yakınlarının yaşadığı Gülyazı ve Ortasu (Roboski) köylerinde yaşayanlar sınır kaçakçılığında kullandıkları katırların askerler tarafından öldürülmesine tepkiler sürüyor.

Katırların askerlerce vurulmasına tepki gösteren Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DİHAYKO) Başkanı Sevgi Ekmekçiler, “Ne yazık ki sırf kaçakçılığa gittikleri için 10 katır jandarma tarafından vurularak öldürüldü. Hayvanların ne suçu var. Biz dernek olarak tepkimizi verdik. Köy muhtarı ile sürekli iletişim halindeyiz. Olay hayvan severler arasında bayağı tepki aldı. Ancak olay sınırda olduğu için insanlar ne olduğunun farkında değiller. Yine batıda yaşayan bazı insanlar, asker yaptığı için çekiniyor ve tepki gösteremiyor. Askerler ‘kötü bir şey yapmaz’ algısı var. Ne yazık ki insanlar gözleriyle gördüğü şeylere daha çok inanıyor. Bu nedenle askeri kötülemek istemiyorlar. ‘Vardır bir bildikleri’ deyip savunanlar bile var. Ama her zaman askerin yaptığı doğru olmuyor. Katırın ne suçu var. Katırlara ceza vereceğine sahiplerine ver. Hayvan kendisi bilerek suç işlemiyor ki. Katır da bir canlı. Ne yazık ki insanlar hayvanları eşya olarak görüyorlar” dedi.

ÖNCE ZİHNİYET VE YASA DEĞİŞMELİ

Hakkari’de hayvanların yargılandığı ve cezalandırıldıklarını belirten Ekmekçiler, “Bu ülkede hayvanları bile yargıladılar ve imha cezası verdiler. Bu kararı veren üstelik bir hakim. Bu canlı, bunun nasıl öldürülmesine karar verirsiniz. Olacak şey değil. Hayvanı nasıl cezalandırırsın. Ülkede böyle bir zihniyet olursa ortada hayvan hakları diye bir şey kalmaz, herkes istediği gibi hayvanları öldürebilir. Önce bu zihniyet ve yasaların değişmesi lazım” diye konuştu.  

katir-cinayeti-(1).jpg

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Yaşanan olayın ardından yetkililer ile görüşmek istediğini ancak kimsenin telefonlarına bakmadığını belirten Ekmekçiler, “Hala 6 katır askerlerin elinde. Bunlarda her an ölebilir. İstediğimiz bundan sonra umarım bir şey olmaz. Jandarma hepsini öldüreceklerini söylüyor. Hayvanlar umarım bir daha böyle olaylara maruz kalmazlar. Vali ile jandarma genel komutanlığını aradım, ama kimse cevap vermiyor. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Dernek olarak ilgili kurumalara yazımızı yazacağız. Kim yaptıysa cezalandırılsın. Ama bu ülkede bir hakim katırlar öldürülsün diye karar veriyor. Yapacağımız suç duyurusu ne kadar ciddiye alınacak hep birlikte göreceğiz” dedi.

Ekmekçiler, saldırıda yaralanan iki katırın tedavisi için Diyarbakır’dan veteriner hekim gönderdiklerini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.