'Katırların intiharı' meclis gündeminde

'Katırların intiharı' meclis gündeminde
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Valisi'nin katırların intihar ettiği yönündeki açıklamaları ve DİHA'da katırların askerler tarafından vurulduğunu gösteren görüntüleri Meclis gündemine taşıdı.

Halkarın Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, son günlerde Roboski'de askerler tarafından öldürülen katırları ve yaşanan bu durumu inkar eden Şırnak Valisi'nin "katırların intihar ettiği" yönündeki açıklamalarını ve bugün DİHA'da yayınlanan katırların askerler tarafından vurulduğunu gösteren görüntüleri Meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün yanıtlaması talebi ile yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarının Roboski'de gerçekleştirdiği katliam sonucu çoğu çocuk 34 kişi katledildiğini hatırlatarak, "AKP Hükümeti katliamın sorumlularını yargı önüne çıkarmak ve bu insanlık ayıbı ile yüzleşmek ve bölge halkının siyasi, sosyal, ekonomik ve psikolojik boyutlarını dikkate alıp çözüm üretmek yerine adalet arayışında olan Roboski halkını her gün farklı şekillerde hedef haline getirmektedir. Katliama maruz kalan Roboskililerin sınır ticaretinde kullandıkları katırlar öldürülmektedir" ifadelerini kullandı. Sarıyıldız'ın verdiği önergede, 2011 yılından bu yana Roboski halkı üzerinde sistemli olarak, fiziki, ekolojik ve kültürel soykırım politikası uygulandığın söyledi.


'İntihar iddiası korkunç cinayetleri gizlemeye dönüktür'

Şırnak'ta Mart ayında, sınır ticaretin de kullanıldıkları gerekçesiyle değişik tarihlerde askerler tarafından yakalanan ve İl Tarım Müdürlüğü'ne teslim edilen 57 katırın "itlaf" edilmesi için müdürlüğün Uludere Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurduğuna dikkat çekilen önergede, "İlçe Kaymakamıyla yapılan görüşmelerde imha kararının durdurulacağı sözü üzerine görüşmeden 4 gün sonra askerler mahkeme kararını beklemeden Roboski'ye bağlı Salatalık Çeşmesi mevkiinde 8 katırı öldürdü. Bu kararın alınmasından itibaren askerlerin açtığı ateş sonucu çok sayıda katır öldürüldü" bilgisi verildi. 

Katırların aleni bir şekilde askerler tarafından öldürüldüğünün bilinmesine rağmen Şırnak Valisinin CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) üyelerine cevaben yaptığı açıklamada katırların vurulup öldürülmediğini, ancak silah sesinden korkup, uçurumdan düştüklerini belirttiğine dikkat çekilen önergede, "Katırların intihar ettiği yönündeki iddia devletin hayvanlara dönük korkunç cinayetini gizlemeye dönüktür" dedi.(diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.