'Katledenler cezasız bırakılıyor, çocuklar cezalandırılıyor'

'Katledenler cezasız bırakılıyor, çocuklar cezalandırılıyor'
Silvan ilçesinde Kobanê eylemlerine katılan küçük yaştaki 9 çocuğun ailelerine, Kabahatler Kanunu'nu kapsamında 189'ar TL para cezası verilmesi, insan hakları savunucularının ve hukukçuların tepkisine neden oldu.

Kobanê eylemleri sonrasında artan tutukluluk ve gözaltıların yanı sıra eyleme katılan aileleri de cezalandırmaya dönük bu işlem valiliğin 17 Kasım'da aldığı kararla "Kamu düzenni ve esenliğini bozan" çocukların veli, vasi ya da kanuni temsilcisine para cezası kesilmesine dayanıyor. Daha önce Adana Valiliği tarafından hayata geçirilen ve büyük tepki toplayan uygulamaya benzer bu kararla birlikte Diyarbakır Valiliği, çocukları "taş atan" aileleri de cezalandırılmaya başladı. 


'Katledenlere dönük ne tür tedbirler alınacak' 

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, valiliğin bu uygulamasının hükümetin politikalarından bağımsız olmadığına işaret ederek, bunu hükümetin politikalarının bir devamı niteliğinde yorumladı. Hükümetin sürekli hak arayışı içerisinde olan kesimleri cezalandırma girişimi içerisinde olduğunu belirten Bilici, uygulamanın altında yatan nedenin "caydırma" olmadığını, hak arayışında bulunanları tehdit etmeye ve susturmaya dönük bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Güvenliğin bu şekilde sağlanamayacağını söyleyen Bilici, "Temel hak ve özgürlüklerin iade edilmesiyle güvenlik sağlanır. Tehditlerle sorunlar çözülmez. Çocukların ailesi ve vasilerine kararla birlikte para cezası kesiliyor da bu çocukları katleden ve işkence eden güvenlik güçlerine dönük ne tür bir tedbir alıyorlar?" diye sordu. 

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman ise, kararın hukuki hiçbir dayanağının olmadığını belirterek, böylesi bir durumla karşı karşıya kalan ailelerin kendilerine ulaşması durumunda gerekli itirazlar da bulunacaklarını dile getirdi. Koluman, ailelere para cezasının kesilmesini ön gören karara tepki göstererek, "Bizim en büyük temennimiz çocuğun hiçbir şekilde savaş ortamında şiddet içeren eylemlilik hali içerisinde bulunmamasıdır. Ama bunun bulunmasının alt etkenlerinin yok edilmesi, bu halkın yıllardır savaşın etkisiyle yaşadığı acı ve travmaların onarılması gerekirken, bunun daha fazla öfke ve şiddete büründürerek cezalandırılması mantığı bize göre oldukça yalnış bir davranış ve tutumdur. Bu yüzden derhal bu uygulamanın kaldırılması gerekir" diye konuştu. 

Uygulamanın devletin, özgürlük isteyen Kürt halkına karşı yıllardır devam sürdürdüğü "cezalandırma" yaklaşımının bir parçası olduğunu söyleyen DTK Eş Başkanı Divanı üyesi Saliha Aydeniz ise, şunları söyledi: "Bu yasayla Kürt çocukları üzerinden aileleri cezalandırarak, özgürlüğünü talep eden Kürt halkını bu talebini boğmayı amaçlıyorlar. Bir dönem Kürt çocuklarını cezalandırmak için TMK'yı hayata geçirmişti şimdi de bu uygulamayı devreye koymaktalar. Çocuklar bir halkın geleceğidir ve yüzden de Kürt halkının geleceğini çocuklukta boğmak istiyorlar. Bu yüzden devamlı Kürt çocuklarına dönük böylesi uygulamalar devreye koymaktadırlar. Devlet kendine göre bir halk yaratmak istiyor. Ama Kürt halk bu tür ufak uygulamalarla taleplerinden vazgeçmeyecektir."Hayri Demir(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.