Kayıp yakınları bu hafta da Külter'i sordu

Kayıp yakınları bu hafta da Külter'i sordu
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 387'ıncısı, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

 

Diyarbakır-Kayıp fotoğraflarının taşındığı eyleme çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Eylemde ilk sözü alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Hurşit Külter'i hatırlatarak gözaltında kayıpların devam ettiğini söyledi. Şırnak'ta 44 gündür kendisinden haber alınamayan DBP İl Yöneticisi Külter'in durumuna dikkat çeken Bilici, "Gözaltına alındığına dair güçlü şahitlikler var. Bu durum soruşturulmadı, takip edilmedi. Ama hala inkar ediliyor. Biz gerekli uluslararası kuruluşlarına başvurduk. Akıbetinin açıklanması bekliyoruz" dedi.

'Vedat Aydın'ın dedikleri çıktı'

Vedat Aydın'ın yaşamını yitirmeden önce görevi başındayken Kürt sorunun çözümünün bu olmadığını dile getirişinin üzerinden yıllar geçtiğini hatırlatan Bilici,"Vedat Aydın sağlam duruşlu, barışçı ve insan hakları sonuna kadar savunan biriydi. Ancak o da faili meçhule kurban gitti. Devletin bu kirli yöntemler ile sonuç alamayacağını her defasında dile getirirdi. Ancak faili meçhuller durmadı. Ve durmadığı gibi de Vedat ağabeyi aramızdan aldı. Biz kayıp yakınları olarak artık bu eziyetinin son bulmasının istiyoruz " diye konuştu.

Bilici'nin konuşmasının ardından, 1994 yılının Mayıs ayında devlete güçleri tarafından infaz edilen Abdulcelil Kaçar'ın hikayesi okundu. Hikayeyi okuyan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Orhan, Abdulcelil Kaçar'ın köyde ikamet eden arkadaşları ile birlikte bayram ihtiyaçları karşılamak için Siirt merkeze gelmek istedikleri sırada devlet güçleri tarafından durdurulup merkeze bağlı Kasaplar Deresine götürüldüğünü anımsattı: "Yakalanan her dört kişi de çatışma süsü verilerek Özel Harekat timleri tarafından aynı gün infaz ediliyor. Öldürülen 4 kişinin cenazelerinin üzerine düzmece bir şekilde silah bırakılarak Newala Qesaba'ya atılıyor. Aileler cenazelerini almaya giderken güvenlik güçleri tarafından başta 'Bunlar Terörist' denilerek cenazeler verilmiyor. Basın bu olayı Siirt kırsalında 4 terörist etkisiz hale getirildi, diyerek veriyor. Olayla ilgili hukuki süreç devam ediyor."

Yapılan konuşmaların ardından, tüm kayıplar anısına beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Haber:Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.