Kaymakam, imam ve muhtar hakkında suç duyurusu

Kaymakam, imam ve muhtar hakkında suç duyurusu
Kader Ertem olayının takipçisi olan hukukçu Müjde Tozbey, Kader'in yaşamını yitirmesinden savcıdan muhtara devletin resmi memurlarının sorumlu olduğunu söyledi.

VAN -Siirt'in Pervari ilçesinde 12 yaşında evlendirilen, 13 yaşında anne olan, 14 yaşında ise silahla vurulmuş halde cansız bedeni bulunan Kader Ertem, küçük yaşta evlendirilen çocukları tekrar gündeme getirdi. Yasalara aykırı olmasına rağmen resmi verilere göre son 3 yılda 17 yaş altındaki 130 bin kız çocuğu zorla evlendirildi. Konuya ilişkin bilgi veren Avukat Müzde Tozbey, Türkiye’de evlilik yaş sınırının 17 olduğunu, ancak hakim kararı ve anne ve babanın talebi üzerine evlilik yaşının yasal olarak 16’ya indirilebildiğini söyledi. Tozbey, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince ise 18 yaşın altındakilerin çocuk olarak ele alındığını ve bu yüzden yaşanacak evliliklere izin verilmediğini kaydetti. Tozbey, TCK’de 16 yaşından küçük çocuklar ile evlenen kimselere tecavüz ve cinsel istismar suçlarından ceza verildiğini hatırlattı. 

‘Kamu görevlileri suçu suç olmaktan çıkarıyor’

Türkiye’de yasaların uygulanmadığını ifade eden Tozbey, “Bu yasaların uygulanmamasında birçok sebep vardır. Bence en önemlisi kamu görevlilerinin topluma bu yasaları meşru görmeyerek evlilikleri meşru görmeleridir. Yani kız çocuklarını evlendiren aileler küçük yaşta evlilikleri uygun görmektedir. Düğünler hazırlanmakta, düğünler ile evlendirmeler yapmaktadırlar. Doğal olarak kendi sosyal çevrelerinde de evliliği meşru kılmaktadır. Kamu görevlileri de erken yaşta evlilikleri meşru kılmaktadır. Örneğin imamlar küçük yaşta gelinlere dini nikâhını kılmaktadır. Ve bunu meşru kılmaktadır. Muhtarlar köylerine gelen kız çocukları hakkında suç duyurusunda bulunmamaktadır. Kader Ertem hastanede erken doğum yaptığında hastane yetkilileri savcıya Kader Ertem’in küçük yaşta olduğunu bildirmişler. Savcı yaptığı görüşmede, Kader Ertem kocasına dönmek istediği için kocasına teslim etmiştir. Bu savcının aslında erken yaşta evliliği meşru gördüğünü gösterdiği gibi imam nikâhı ile kıyılmış resmi olmayan bir nikâhı yasal olarak da meşru gördüğünü göstermektedir. Savcı tarafından dahi çocuk yaşta evlilikler meşru görülürken bu toplumda doğal olarak çocuk yaşta evlilikler de engellenemez” dedi. 

Muhtar, imam ve kaymakamlık hakkında suç duyurusu

Kader Ertem’in durumuna ilişkin Siirt’e giderek Başsavcı ile görüştüklerini söyleyen Tozbey, “Savcının hataları ile ilgili görüşlerimizi ilettik. Aynı zamanda sadece savcıya, kızın ailesine ve kocasına yüklenilmemesi gerektiğini söyledik. Çünkü tek sorumlular onlar değil. Düğüncüler köy muhtarı hakkında ve Pervari Kaymakamı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kader Ertem’in dini nikâhını kıyan imam hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Başsavcıdan bu suç duyurularının takipçisi olmasını istedik” diyerek, yaptıkları suç duyurularının takipçisi olacaklarını belirtti. 

‘Küçük yaşta evliliklerin nedeni sosyoekonomik düzen’

Kader Ertem’e benzer olaylar bölgede sık sık karşılaştıklarını dile getiren Van-Hakkari Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatri Cem Taylan Erden de Siirt’te yaşanan olayın herkesi yeniden düşündürdüğünü belirterek, bu tür olaylarda her yeni ölümün yaşanan ayıptan oluşan yarayı yeniden kanattığını ifade etti. Erden, kendisine göre sorunun en büyük kaynağının sosyoekonomik düzen olduğunu vurguladı. Ailelerin sosyoekonomik düzeyi düştükçe daha küçük yaşta evliliklerin ortaya çıktığını ifade eden Erden, “Çünkü sosyoekonomik düzey düştükçe kalabalık ailelerde kız çocukları bir nesne gibi alınıp satılabilir, değiştirilebilir bir eşya durumuna getirilebiliyor. Bu yüzden de çok küçük yaşlarda kendi kararları olmadan gittikleri evlerde yine kendi kararları olmayan, kendi rızaları dışında bir hayat yaşamak zorunda kalıyorlar. Kendi evlerinde nesne oldukları gibi gittikleri evlerde de nesne gibi görülüyorlar. Ve bu durum, küçük kızlarımızın travma yaşamasına sebep oluyor. Bu travma yıllar gittikçe büyüyor. 30-40'lı yaşlara geldiğinde artık kendi çocukları da evlenme çağına geldiğinde, kendisine yapılan bu travmayı yeni gelen gelinlere aktarmış oluyor. Travmanın bir çeşit nesilden nesile aktarması oluyor” dedi. 

kader--suc-duyurusu-1.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.