KDP binasının yine KDP'ye devredilmesi Kerkük'e protesto ediliyor

KDP binasının yine KDP'ye devredilmesi Kerkük'e protesto ediliyor
Kerkük'te KDP’ye ait olan ve Irak ordusu tarafından el konulan karargahın geri verilmesine karşı çıkan bir grup 3 gündür protesto gösterisi düzenliyor.

TİGRİS HABER - Irak'ın Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilecek il meclisi seçimleri öncesinde, Kerkük'te bulunan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın ana karargah olarak kullanılan binayı boşaltarak Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) devretme talimatını verdi.

Bu kararın ardından, Pazar günü binanın önünde çadır kuran yüzlerce kişi, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatarak protesto eylemi düzenledi. Göstericilerin çoğunluğu Kerkük çevresindeki Arap köylerinden gelirken, bazıları Diyala ve Bağdat'tan getirildiği iddia edildi. Göstericiler, binanın KDP'ye devredilmesini protesto ediyor.

Cabbar adını kullanan bir gösterici, "Kerkük Irak'a ait olmaya devam edecek ve Irak bayrağı burada dalgalanacak. Amacımız ve talebimiz bir, buradayız çünkü Kerkük'ü savunuyoruz. Kerkük bizim, bu karar geri alınıncaya kadar buradayız ve geri adım atmıyoruz" şeklinde konuştu.

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, 16 Ekim 2017'de Kerkük'e saldırdıktan sonra KDP ve YNK geri çekilmek zorunda kaldı ve bahsi geçen bina Irak ordusu tarafından askeri karargah olarak kullanıldı.

Zakir Halef adlı başka bir gösterici ise, "2017'den beri buradayız, Irak bayrağının burada dalgalanmasını istiyoruz. Kürtler, Araplar ve Türkmenler kardeşçe yaşasın. Başbakanın bu kararı geri çekmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mevcut hükümet, Kürt, Şii, Sünni ve Hristiyan kesimlerden oluşan "Devlet Yönetim İttifakı," Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde durumu normalleştirmek amacıyla anlaşmıştı.

Bu bağlamda, 18 Aralık 2023'te planlanan il meclisi seçimlerine hazırlanan KDP, Kerkük'teki eski parti binalarının partiye iade edilmesini talep ediyor.

Kerkük'teki Ehl-i Hak milis grubuna bağlı Şii Heşdi Şabi'nin lideri Secad Mehdi de göstericilere destek verenler arasında yer alıyor.

Çadırlarda bulunan grevciler arasında yer alan Secad Mehdi, "Yolları açmayacağız, öfkemizi ve taleplerimizi Irak hükümetine iletmek istiyoruz. Yolu açsak bile grevi sürdüreceğiz. Karar geri alınıncaya kadar burada kalacağız" şeklinde açıklama yaptı.

Rudaw gazetesine göre, göstericiler arasında Türkmen bayrakları da görülse de, Kerkük'te en fazla oy alan Türkmen Cephesi, dolaylı olarak protestolara karşı çıkıyor.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Şubesi Başkanı Kahtan Wandalawi, "Türkmen Cephesi olarak bu konunun ertelenemeyeceğine inanıyoruz. Merkezi hükümeti ve ilgili tarafları, binanın geleceği konusunda bir an önce karar almaya çağırıyoruz" dedi.

Güvenlik güçleri, göstericilere karşı fiziksel müdahalede bulunmamakla birlikte, Kerkük-Erbil karayolunun açılması yönündeki baskı ve talepler devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.