Keban’dan dünyaya balık ihraç edilecek

Keban’dan dünyaya balık ihraç edilecek
Elazığ'ın Keban ilçesinde 19 yıl önce "kültür balıkçılığı" ile üretime başlayan ve Avrupa'da 4 ülkeye alabalık ihraç eden bir firma, ABD ve Rusya'ya da balık ihraç etmeyi planlıyor.

ELAZIĞ  - Keban Alabalık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalar sonrası Keban'ın sadece Türkiye'de değil, dünyada alabalık konusunda söz sahibi olmaya başladığını söyledi. Dünyanın, teknolojinin gelişmesi ve nakliye imkanlarının artmasıyla küçüldüğünü, pazarların da herkesin ayağına kadar geldiğini dile getiren Şimşek, mart ayında ABD'de düzenlenecek balıkçılık fuarına katılacaklarını ve ürünlerini orada tanıtacaklarını ifade etti.

Şimşek, ABD'de balık tüketiminin yüksek olduğunu, alabalığın çok talep gördüğünü, hedeflerinde bu ülkeye de alabalık satmak olduğunu belirtti.Rusya'ya da yakın zamanda ihracata başlayacaklarını ifade eden Şimşek, şunları söyledi: "Rusya ile ihracat onay numarası halen çıkmış değil, onay numaramızı çıkardığımız takdirde satışlarımız başlayacak. Amacımız, şu anda mevcut müşterilerimizi hem balıksız bırakmamak hem de yeni pazarlara da dengeli şekilde açılmak. Onun için dikkatli bir şekilde ilerliyoruz. Bizim için önemli olan mevcut müşterileri küstürmemek, orada sürekliliği devam ettirmek. Bununla beraber yeni pazarlar bulmak için de çaba sarf ediyoruz." Japonya ve Çin'e de alabalık ihraç etmek istediklerini ancak yüksek kargo bedelleri nedeniyle bu düşünceyi şu anda gerçekleştiremeyeceklerini belirten Şimşek, gelecek yıllarda şartların uygun olması durumunda bu iki ülkeye de alabalık gönderebileceklerini dile getirdi.

Avrupa ülkelerine alabalık ihracatı sürüyor

Ürettikleri alabalıkların son teknolojiyle farklı farklı işlendiğini ve Avrupa'ya ihraç edildiğini anlatan Şimşek, "İşleme tesisimizi yapmadan önce, en iyisi olması için çok detaylı araştırma yaptık. Fabrikamız, Avrupa'da kalite yönünde gerçekten çok iyi sırada, bunu Avrupalılar söylüyor. Oralarda bazı dergilerde, ürün alınırken referans alınabilecek dergiler bunlar, buralarda yapmış oldukları tahlillerde Türkiye'nin alabalığı 1. sırada çıkıyor" diye konuştu.Dergilerdeki listelerin sıralanmasında, alabalıkların içerisindeki bakterilerden raf ömrüne ve lezzetine kadar birçok faktörün göz önüne alındığını aktaran Ayhan Şimşek, şunları kaydetti: "Fırat Nehri'nin bereketli sularından alıp işlediğimiz ürünler, firmaların istek ve taleplerine göre paketleniyor. Alabalık fileto, küme ve barbekü dediğimiz ızgaralık ürünler paketleniyor. Ürettiğimiz ve işlediğimiz ürünleri, Almanya, Hollanda, Polonya ve Romanya'ya gönderiyoruz. Bizden alabalık ithal eden, saydığım bu ülkelerden ise toptancılar eliyle ürünlerimiz diğer ülkelere dağıtılıyor."

balik-ihracaati-2.jpg

balik-ihracaati.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.