Kelepçeli muayeneyi reddeden hasta tutsağa soruşturma

Kelepçeli muayeneyi reddeden hasta tutsağa soruşturma
Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kelepçeli muayeneyi kendisine dayatan doktor hakkında suç duyurusunda bulunan hasta tutsak Ayhan Bayar hakkında "Kamu kuruluşlarını gözden düşürdüğü" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

DİYARBAKIR  -Türkiye ve bölgedeki cezaevlerinde 500'ün üzerinde hasta tutsak, tahliye edilmedikleri ve cezaevinde uygun tedavi koşulları sağlanmadığı için ölüme terk ediliyor. Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK'li tutsaklar DİHA'ya gönderdikleri mektupta cezaevindeki hasta tutsaklara ilişkin bilgi verdi. Mektupta cezaevi idaresinden hastane sevkine ve doktorlara kadar tutsaklara yönelik kötü muamelede bulunulduğunu bildiren tutsaklar, "Bizleri ölüme terk eden bir uygulamayla karşı karşıyayız. Cezaevlerindeki revire doktor sadece haftanın iki günü o da yarım gün geliyor. Cezaevinde 6 yüz kişi olduğunden revire çıkmak büyük bir sorun. Bir çok defa dilekçe yazmamıza rağmen revire çıkamıyoruz. Bazen ağır hasta arkadaşlarımız bile haftalarca revire çıkamayabiliyorlar. Revire çıktığımızda da herhangi ciddi bir tedavi yapılmıyor" diye kaydetti. 


'Doktorlar mesleki değil ideolojik yaklaşıyor'

Mektuplarında doktorların meslek etiği dışına çıkarak kendilerine ideolojik yaklaştığına vurgu yapan tutsaklar, ısrarla kelepçeli muayene dayatıldığını belirtti. Bunu hasta haklarına ve insanlık onuruna ters bir yaklaşım olarak gördükleri için kabul etmediklerini belirten tutsaklar, ağır hastalıklarında dahi muayene edilmeden cezaevine geri geldiklerini aktardı. Büyük güçlükle hastane sevki aldıkları yetmezmiş gibi, hastaneye gitmek için de uzun süre bekletildiklerini vurgulayan tutsaklar, arkadaşları Methi Kaya, Yusuf Deniz, Ayhan Bayar, Mehmet Ali Yıldız, Ergül Çiçek ve Zülfi Binbir'in uzun süredir tedavi edilmediğini kaydetti. (Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.