‘Kelle koltukta bir meslek’

‘Kelle koltukta bir meslek’
Son bir yıl içerisinde gazetecilere yönelik hak ihlallerini 30 sayfalık bir raporda toplayan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), birçok gazetecinin hala cezaevlerinde olduğuna dikkat çekti

Raporda "fişleme" ve kötü muamele gibi durumlara maruz kalan gazetecilerin bu nedenle kelle koltukta yaşadığı ortaya konuldu.

Diyarbakır - Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 2013 yılı içerisinde gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine dair verileri bir raporda topladı. Cemiyeti'n Bağımsız İnternet Ağı (BİA), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) yanı sıra Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem ile birçok kurum ve kuruluşun verilerine dayandırarak hazırladığı raporda, gazetecilere yönelik insan hakları ihlalleri bölümünde çeşitli nedenlerden dolayı 748 gazetecinin ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığı kaydedildi. Raporda, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne de değinilerek, Türkiye'de halen gazetecilere yönelik baskı, yıldırma, tutuklama, yargılama ve cezaların devam ettiği de belirtildi. 

'86 tutuklu basın çalışanı var' 

Cezaevlerinde 86 gazeteci, yazar ve dağıtımcının tutuklu bulunduğuna dikkat çeken cemiyet raporunda, yer bulan diğer tespitler ise, gazetecilerin işkence ve kötü muamele gördüğü, tehdit edildiği, saldırıya uğradığı, haber takibi engellendiği, işten atıldığı, yayın yasaklarının olduğu ve sansüre uğradığı. Söz konusu veriler üzerinden başta Bölge illeri olmak üzere Türkiye genelinde gazetecilerin kelle koltukta çalışmak zorunda bırakıldığının altı çizildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.