Kent Bostanı ilk ürünlerini vermeye başladı

Kent Bostanı ilk ürünlerini vermeye başladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek amacıyla oluşturduğu 300 dönümlük üçüncü Kent Bostanı ilk ürünlerini vermeye başladı.

 Ürünler semt pazarlarında satışa sunulurken, elde edilen gelirin Surlu 40 aile arasında paylaşılması öngörülüyor. 

  Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı tarafından Dicle Nehri kıyısında 300 dönüm üzerinde oluşturulan üçüncü Kent Bostanı ürün vermeye başladı. “Doğduğumuz Topraklarda Doymak İstiyoruz” sloganıyla başlatılan ve Surlu 40 ailenin faydalandığı üçüncü Kent Bostanı’nda ürünler toplanmaya başlandı. Domates, biber, patlıcan, fasulye, bamya, salatalık, karpuz, kavun ve susamın yetiştirildiği bostanda aileler tarafından toplanan ürünler, kentin farklı noktalarında kurulan pazarlarda satışa çıkarıldı.

  Büyükşehir Belediyesi ziraat mühendislerinin teknik desteğiyle yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Kadın Ekonomisini Güçlendirme Şube Müdürü Fatma Esmer, kent bostanından, Sur’daki evlerini terk etmek zorunda kalan ailelerin yanı sıra mevsimlik tarım işçilerinin de faydalandığını belirtti. Belediyenin arazi tahsisi dışında ailelere gübre, fide ve tohum desteğinde bulunduğunu hatırlatan Esmer, projeyle mevsimlik işçi göçünün ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

  Esmer, “Bizler ailelerin ürettiği ürünleri iki yönlü değerlendirmeyi düşünüyoruz. Hatta çalışmalarımız bu yönde başladı. Semt pazarlarında, pazar dernekleriyle görüşüp, orada satış yapacak alanları oluşturmak istiyoruz. Dikkat ettiğimiz bir konuda aradaki aracıları ortadan kaldırmaktır. Bu durum ailelere direk kazanç olarak yansıyacaktır. Ayrıca ürünleri Jiyan Kadın Semt Pazarı ve Gezici Kadın Pazarları’nda da satışa sunacağız” dedi.

  Üç kent bostanında üretim devam ediyor

  Büyükşehir Belediyesi’nin toplam üç kent bostanı oluşturduğunu hatırlatan Esmer, “İlk kent bostanını Kayapınar ilçesinde yaptık. Bir diğerini de Bismil Ambar Mahallesi’nde oluşturduk. O bostanlarda da aynı sistemle çalışmalar devam etmektedir. Diclekent’te bulunan kent bostanında bu yıl sulama sistemini de oluşturduk. Orada arazi küçük olduğu için çalışmalarımız daha farklı bir şekilde yürüyor. 3 aile komun şeklinde üretime devam ediyor” diye konuştu.

  Bostanlar kışın da işletilecek

  Kent bostanlarında üretim yapan ailelerin kasım ayına kadar araziden ürün toplayacağını kaydeden Esmer, kasım ayından sonra da toprağı işletmeyi düşündüklerini, aynı ailelerle birlikte bostanda kışlık üretim yapmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.