KESK: Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın

KESK: Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın
Tutuklu KESK üyelerinin serbest bırakılmaları için Van, Adana ve Diyarbakır'da eylem ve etkinlikler yapıldı.

VAN

KESK Van Şubeler Platformu, hükümetin sendika üyelerine yönelik gerçekleştirdiği baskı ve tutuklamalara ilişkin Feqiya Teyran Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Aydemir, 19 Şubat 2013 tarihinde 28 ilde gerçekleştirilen ve aralarında KESK Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek ve Denetleme Kurulu üyesi Erdoğan Canpolat'ın da bulunduğu 167 KESK üyesi ve yöneticisinin gözaltına alındığı ve 66'sının tutuklandığı operasyonla, üyelerinin ceza almasının zemininin yaratılmaya çalışıldığını ifade etti. Baskın ve tutuklamaların, hükümetin sendikal faaliyetlerle beraber sendika üye ve yöneticilerini kriminalize etmek olduğuna dikkat çeken Aydemir, sendika çalışanlarının hedef haline getirilmeye çalışıldığını dile getirdi. Savcı ve mahkemelerin yetkilerini aşıp haklarında dava açtığı sendikalılar hakkında, çalıştıkları kurumlara yazı göndererek disiplin soruşturması açılmasını talep ettiğine değinen Aydemir, söz konusu idarelerin, kendilerini mahkeme yerine koyarak, anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı biçimde bir hukuk oluşturduğunu ifade etti. 

'Hükümet bizi yıldıramayacaktır'

KESK olarak hiçbir baskı ve tutuklamaya boyun eğmeyeceklerine vurgu yapan Aydemir, "KESK, faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, savaşa karşı barış, baskılara karşı özgürlük, ırkçılığa karşı emeğin birliği ve halkların kardeşliği mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. KESK, tüm kuşatma, bertaraf etme operasyonlarına karşı emek ve demokrasiden yana olan herkesin yüreğinde, beyninde ve bilincinde kendine yer açmaya devam edecek" dedi.

ADANA

KESK'li tutsakların serbest bırakılması talebiyle Adana'da da KESK Platformu üyeleri tarafından İnönü Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, DİSK, İHD, HDP, HDK yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Platform Dönem Sözcüsü Yalçın Alçiçek burada yaptığı açıklamada, konfederasyonları KESK'in emek ve demokrasi mücadelesini baskılamak ve engellemek maksadıyla çeşitli biçimlerde müdahalelere maruz kaldığını ifade etti.

KESK olarak, tutuklu tüm yönetici ve üyeleri serbest bırakılıncaya kadar mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizen Alçiçek, "Yıllardır kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkına yönelik taleplerimizi yok sayanlara, eğitimde yaşanan çürümeyi daha da arttıran politika ve uygulamaları onaylamamız mümkün değildir" dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da da KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Kadın Komisyonu, Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis PTT önünde bir araya gelerek dayanışma amaçlı tutuklu KESK'li kadınlara kart gönderdi. Yapılan eyleme DİKASUM ve AMİDA Kadın Danışmanlık Meclisi destek verdi. Açıklamada Kürtçe ve Türkçe "Kadının kurtuluşu toplumun kurtuluşudur" yazılı pankart açıldı. Eylemde açıklama yapan SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, AKP iktidarının ayrımcılık ve eşitsizlik üreten cinsiyetçi politikaları sonucunda bütün toplumun şiddet sarmaları içine itmek istediğini ifade etti. Erkek şiddetinin sistematik, yaygın bir şekilde sürdürülmekte olduğunu ve bunun iktidardakiler tarafından meşrulaştırılmakta olduğunu belirten Uyanık, erkek şiddetinin kadınları evlerinde, sokakta ve iş yerlerinde hedef almaya devam ettiğini söyledi. 

KESK'li kadınlar olarak şiddetsiz bir toplum, eşitlik ve adalet taleplerine sahip çıkarak, şiddetin her türlüsüne sessiz kalmayarak, yaşamın her alanını dönüştürmeye devam edeceklerini de belirten Uyanık, "Yaşanan bu hak kayıplarına dikkat çekmeye çalışan, emek ve demokrasi mücadelesi verenler de erkek devletçe tutsak edilmektedir. 12 KESK'li kadın hala cezaevinde tutulmakta, birçoğumuz hakkında her gün yeni davalar açılmaktadır. Tutuklama, gözaltı ve yargılama yoluyla sessizleştirilmeye çalışılsak da biz KESK'li kadınlar olarak daha öncede olduğu gibi erkek devlet ve onun zihniyetlerinin emeğimiz ve bedenimiz üzerinde kurmaya çalıştığı denetimine karşı çıkmaya, örgütlenmeye, değiştirmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Tutuklu kadın arkadaşlarıyla dayanışmak amacıyla kart gönderme eylemini yaptıklarını söyleyen Uyanık, " Tutuklu arkadaşlarımıza dayanışma kartları göndererek onların yalnız olmadığını ve mücadelelerine sahip çıkıp, takipçisi olduğumuzu göstermek istiyoruz" dedi.

Açıklama ardından kadınlar, KESK'li tutuklu kadınlara kart gönderdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.