NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kilit HDP mi?

Kilit HDP mi?

Ana muhalefet partisi CHP’ye rağmen AK Parti ve saray karşısındaki tek muhalif gücün HDP olduğu gerçeği tartışılıyor. CHP, puan artışının yüksek olmaması nedeniyle mevcut haliyle değerlendiriliyor ve AK Partiyi engelleyecek güç olarak görülmüyor.

HDP’nin yükselişi, yüzde 10 barajını aşma ihtimalinin tartışılıyor olması engelleyici güç olarak değerlendirmesine de zemin hazırlıyor. AK Partinin yükselişi ve başkanlık sistemine geçiş gibi meselelerin önündeki tek engel olarak tartışılıyor olması HDP’ye yüzde 10 barajını aşma konusunda büyük avantaj sağlıyor.

Siyaset arenasında, özellikle Ankara’nın siyaset kulislerinde gündemin birinci maddesi olarak tartışma konusu olması doğal bir sinerji yaratıyor. Bu sinerjinin doğması için HDP özel bir çaba harcamıyor. HDP, kendi dışında tartışılıyor olmasının avantajlarını doğru değerlendirip kendisini tartışanlarla doğru bir iletişim kurması halinde sadece etkin olduğu bölgelerde değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinde de ilgi odağı olabilir.

Saraylı anlayışa karşı net tavır sergileyen laik düşüncenin CHP’den çok HDP üzerinden tartışılıyor olmasını da bir avantaj olarak değerlendirmekte yarar var.

Bütün bunlara rağmen HDP’nin yüzde 10 barajını aşma ihtimali var mı?

Bu konuda ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ cevabı vermek için henüz çok erken.

İkisi arasında ince bir noktada tartışıyoruz konuyu.

Kamuoyu ve seçmen de aynı noktada duruyor

Konuştuklarımızın tamamı şimdilik kaydıyla sınırlı

 

Ya sonrası?

3 alternatifi de göz ardı etmemek gerekir;

-Yüzde 10 barajının aşılması

-Barajın aşılamaması

-Bağımsız adaylarla seçimlere gidilmesi

 

 

Barajın aşılmaması hayra yorulacak bir durum değil.

İktidar ve saraylılar açısından yol yürüyüşlerinin farklılaşacağı bir dönem başlıyor olacaktır.

 

Barajın aşılması, 50-70 arası milletvekili çıkarılması ya da bağımsız adaylarla mevcudun biraz daha artırılarak korunması durumunda, iktidar ve saraylıların bu yol yürüyüşleri çok rahat olmayacaktır. HDP’nin kilit parti olma konumu önemli hale gelecek, kamuoyu tarafından ciddi bir şekilde desteklenecektir.

 

Önümüzdeki süreç; tamamen HDP’nin alacağı kararların hayata nasıl geçirileceği ile ilgili önemli bir süreçtir. Aday seçiminden seçim ittifaklarına kadar atacağı her adım Türkiye kamuoyunun, Türkiye halklarının hassasiyetlerine hitap edecek adımlar olmalı ki, gerçekten kilit parti konumuna hitap edebilsin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR