KIŞ TEHLİKELERİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

KIŞ TEHLİKELERİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
KIŞIN HASTALIKLARINDAN VE TEHLİKELERİNDEN NASIL KORUNACAĞIZ?

Kış ayı beraberinde hem soğuğu hem de birçok hastalık ve tehlikeyi beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Mustafa Nafiz Karagözoğlu, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere bizi bekleyen riskleri ve alınması gereken tedbirleri anlattı.

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Nezle, soğuk algınlığı, akut farenjit ve tonsillit (bademcik), akut larenjit ve akut sinüzit kışın en çok karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Peki, bu hastalıklara önlem olarak ne yapmak gerekir?

• İyi giyinin: Kötü kıyafet bedenin ısısını azaltıp bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bununla beraber terlemelere neden olan giysi tercihleri hastalıklara davetiye çıkarır.

• Düzenli beslenin: Özellikle mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin. Açlık hali, düzensiz beslenme savunma sistemini olumsuz etkiler.

• Uykunuzu düzenleyin: Düzenli uyku çalışma hayatı ve günlük yaşamdaki yoğun kış temposuna dayanıklılığımızı artırır. Özellikle bedenimizde var olan, normalde hastalık yapmayan mikroplar bile bağışıklık sistemi zayıfladığında enfeksiyonlara neden olabilir.

• Gereksiz antibiyotik kullanmayın: Doktorunuzun önerisi olmadan antibiyotik kullanılması mikropları kuvvetlendirir. Üst solunum yollarında sıklıkla virüsler enfeksiyon yapar. Antibiyotik tedavisi bir işe yaramaz.

• Aşı yaptırın: Özellikle uzun süreli ve düzenli ilaç kullanmayı gerektiren, diabetes mellitus, kronik bronşit, sinüzit, astım gibi hastalıkları olanlar ve yaşlılar, alerjileri olmadığı takdirde doktor önerisiyle aşı yaptırmalıdırlar.

• Ellerinizi sık sık yıkayın: Bedenimizin açık olan ve bedenimizin her tarafıyla temasta olan ellerimizin temizliği hastalıklardan korunmada en önemli tedbirimizdir. Toplu yaşam ortamlarında özellikle sıvı sabunla ve bol suyla ellerin yıkanması hastalıkların bulaşmasını engeller. Günlük hayatta kullanılan sabunların antibakteriyel özellik taşıması şart değildir.

• Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı kapayın: Mendil ve/veya kolumuzun yardımıyla (dirseğimizin iç kısmı ağız ve burnumuzu kapatacak şekilde) ağzımızı kapatmalıyız. Bizdeki mikropların yayılmasını engellemek doğrudur. Bizim dayanabildiğimiz hastalıklara küçükler, yaşlılar ve hastalar dayanamayabilir.

• Burunlarınızın tıkalı olmamasına dikkat edin: Tıkalı burunlar nedeniyle üst solunum yolları Enfeksiyonlarının sıklığı artabilir. Deniz suyu ya da serum fizyolojik olarak tabir edilen doğal ve doğala eşdeğer sıvıların damlaları kullanılabilir.

Kayma-düşme-kar oyunları sonucu yaralanmalar

Soğuk ve karlı havalarda gerek günlük hayatta gerekse oyun oynarken kazalar meydana gelebilir. Ne yapmak gerekir?

• Ayakkabı seçimine dikkat edin: Özellikle kaymayan tabanlı su ve soğuğa karşı ayaklarımızı koruyan ayakkabılar giyilmesi uygundur.

• Doğru yürüme tekniği kullanın: Özellikle ellerinizde bir şey olmamasına dikkat edin. Mecbur kalmadıkça hava ve kara şartlarının düzelmesini bekleyin. Yaşlı, hasta ve hamile bayanların ihtiyaçlarını başkalarının görmesi bu tehlikeleri önleyecektir.

• Şakalardan uzak durun: Düşüncesiz hareketler sevdiklerimizi bir ömür boyu sıkıntıya sokabilir.

Doğalgaz-soba zehirlenmeleri

Özellikle katı yakıtların yanmasıyla ısıtılan mekanlar rüzgarlı havalarda toplu ölümler açısından riskler taşıyor. Her türlü sobanın uyumadan önce söndürülmesi, baca temizliklerinin yapılması, doğalgaz kaçağını tespit eden araçların temin edilmesi uygun tedbirlerdir.

Mevsimsel duygulanım depresyonu

Mevsimsel değişikliklerle gelişen depresyon atağıdır. Sonbaharda başlar, kışın devam eder. Artan uyku hali, kilo artışı, aşırı karbonhidratlı beslenme ihtiyacı, gerginlik, sinirlilik, insan ilişkilerinde zorlanma, ellerde kollarda uyuşma ağırlaşma, yorgunluk şikayetleri ile kendini gösterir. Sürekli isteksizlik ve mutsuzluk hali yerleşir. Işık tedavisi, psikoterapi ve ilaç tedavisi gerektirebilir.

Bu durumda yapılması gerekenlerin başında, mevcut şartlar ne olursa olsun hayattan keyif almaya çalışmak gelir. Olabildiğince ışıklı ortamları tercih edin. İşte ve evde sık sık yaptığınız işe ara verin. Yapmaktan keyif aldığınız aktivitelere daha fazla zaman ayırın. Şikayetlerinizle baş edemediğinizi düşünüyorsanız, mutlaka doktora başvurun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.