Kışanak: Dersim tepeden tırnağa bir ağıt

Kışanak: Dersim tepeden tırnağa bir ağıt
İSTANBUL- Seyid Rıza'nın katledilişinin 75'inci yılı için düzenlediği anma etkinliğinde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Dersimin çığlığı hayatımızın her yerine sindi. Dersim bir ağıt. Tepeden tırnağa bir ağıttır. Acısı çok büyük, yarası çok

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Seyid Rıza'nın katledilişinin 75'inci yılında Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde anma etkinliği düzenledi. Etkinlik salonuna, "Dersim 37-38 Ma vira neşi, Ho vira nekeme, Keş vira nekeme" yazılı afişler ve Seyid Rıza'nın fotoğrafları asıldı. Anmaya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar ve BDP İstanbul İl Eş Başkanı Arife Çınar'ın yanı sıra çok sayıda HDP üyesi de katıldı. Dersimli bir annenin Seyid Rıza anısına dualar eşliğinde "çıra" yakması ile başlayan anma etkinliğinde, katliamı anlatan bir sinevizyon gösterildi. Törende Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin Zazaca bir konuşma yaptı. Anmada sahne alan Erdoğan Emir smd Dersim'deki doğa katliamını anımsattı. 


'Acılardan barış yeşertmek üzereyiz'

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar ise, "Ben ne yazık ki Kürtçe bilmiyorum. Az önceki şarkıları anlamadım; ancak o acıyı anlamak için Kürtçe bilmeye, Dersimli olmaya gerek yok. İnsan olmak yeterli o acıyı anlamak için" dedi. Dündar, "Biz o acılardan bir barış yeşertmek üzereyiz. Acıları unutturmayacağız; ama tekrar yaşanmaması için bir ülke kuracağız. Barışa yürüyeceğiz ve ağladıkça bu dağları yeşerteceğiz" diye konuştu. 

'Dersim sadece 38 ile anlaşılamaz'

Daha sonra konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da, "Dersimin çığlığı hayatımızın her yerine sindi. Dersim bir ağıt. Tepeden tırnağa bir ağıt. Acısı çok büyük, yarası çok derin. Bu acıyı dindirmek için daha çok konuşacağız, yazacağız, yüzleşeceğiz. Ta ki söylenmedik bir söz, anlatılmadık bir anı kalmayıncaya kadar" dedi. Dersim'in sadece 1938 yılıyla anlaşılmayacağını belirten Kışanak, doğa katliamını da anımsattı. Yüzleşmenin sürekli devam etmesi gerektiğini ifade eden Kışanak, "Ta ki Dersim'in kayıp kızları bir bir kapımızı çalıp Zarife, Bese olarak Dersim dağlarına dönene kadar. Zarifeler, Beseler Munzur kıyılarında Zazaca oyun oynayana kadar." ifadelerini kullandı. Dersim'in direnişçi yanı ile uygulanan katliamın yan yana tartışılması gerektiğini dile getiren Kışanak, "38'den bugüne devam eden kimliksizleştirme politikalarına bugün de direnirsek; ancak katliamla yüzleşiriz. Dersim'i sadece 38'le sınırlarsak yüreğimizdeki acıyı dindiremeyiz. Bu yüzleşme Munzur özgür akıncaya kadar devam edecek" dedi.

Anma etkinliği, müzik dinletileri, şiirler ile devam etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.