Kışanak: Şimdi güneş Rojava'dan doğuyor

Kışanak: Şimdi güneş Rojava'dan doğuyor
"Diren Rojava, İstanbul seninle" mitinginde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Şimdi güneş Rojava'dan doğuyor. Bu güneş tüm Kürdistan'ı ısıtacak, tüm Ortadoğu'ya özgürlük ve barış getirecek" dedi.

İSTANBUL - "Diren Rojava, İstanbul seninle" mitinginde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Şimdi güneş Rojava'dan doğuyor. Bu güneş tüm Kürdistan'ı ısıtacak, tüm Ortadoğu'ya özgürlük ve barış getirecek" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise, AKP hükümetine seslenerek, "Rojava'dan elinizi çekin. Rojava'ya katilleri göndermeyin. Türkiye'de El-Nusra çetelerini barındırmayın" çağrısında bulundu.

BDP İstanbul İl Örgütü tarafından düzenlenen HDP ve HDK'nin de desteklediği "Diren Rojava İstanbul seninle" mitingi, Kadıköy İskele Meydanı'nda on binlerin katılımıyla devam ediyor. Miting'de söz alan HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Rojava'nın halklar için bir sığınak olduğunu ve bu sığınağın korunmasının bölgedeki tüm halkları korumak anlamına geldiğini söyledi. Yeni bir yaşamın Ortadoğu'da nasıl şekilleneceğinin Rojava'da görülebilineceğini ifade eden Kürkçü, AKP hükümetine seslenerek, "Rojava'dan elinizi çekin. Rojava'ya katilleri göndermeyin. Türkiye'de El-Nusra çetelerini barındırmayın" dedi. Kürkçü, ABD'ye de "Ortadoğu bizim" şeklinde seslenerek mesaj verdi. Kürkçü sözlerini, "Rojava geleceğimizdir. Bu devrimi insanlığa armağan edenlere selamlarımızı gönderiyoruz. Devriminiz bizim de devrimimizdir. Yaşasın halkların kardeşliği" diyerek bitirdi.

'Rojava Ortadoğu'yu belirleyecek'

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, "Bugün burada, çok anlamlı bir gün için toplandık. Halklar bugün Ortadoğu'da gerçekleşen bir devrimi selamlamak için buradayız. Bu devrimi bize armağan edenlere selamlarımızı gönderiyoruz" diyerek başladığı konuşmasında Rojava'nın geleceğinin Ortadoğu'daki halkların da geleceğini belirleyeceğini ifade etti. "Rojava'da halklarımızın başarması Ortadoğu halkların eşitlik içinde yaşayabileceğini, kendi hakkını tayin edebileceğini gösteriyor. Rojava devrimi Kürdistan sorununun çözümü için de önemlidir" diyen Tuncel, Türkiye hükümetinin Rojava'daki devrimi tehlike olarak gördüğüne ve "kırmızı çizgi" olarak tanımladığına dikkat çekerek "Halkların tek bir kırmızı çizgisi vardır o da özgürlüktür. Rojava devrimini bir şans olarak değerlendirmek zorundadır Türkiye. Çünkü bir komşusu özgürlükten yana olacak. Çetelerle komşu olmakta sakınca görmüyorsun da özgürlükçü komşudan mı korkuyorsun? Aramıza utanç duvarı örmeye çalıştı ama halkımız bu duvarı da yıktı" diye konuştu. Rojava devriminin kadın devrimi olduğuna dikkat çeken Tuncel, "Rojava devriminin kadın devrimi olması sadece kadınların savaşa girmesi ile ilgili değildir. Oradaki toplumsal yaşamı şekillendiren de kadınlardır. O yüzden Rojava devrimi kadın devrimidir. Çok güzel bir devrimidir. Kadınların içinde olmadığı bir devrimin başarılı olma şansı yoktur" dedi. Tuncel, "Biz İstanbul'dan Rojava'ya yalnız değilsin mesajı veriyoruz. Çünkü biz de özgürlük mücadelesi veriyoruz. Türkiye'de yaşayan Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti ile yeni bir yaşam kurmak istiyor. Başbakan bir de Kadıköy Meydanı'na gelsin, baksın Kürtler ne diyor?" dedi ve demokratik çözüm sürecini başlatan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı da selamladı. Tuncel, sözlerini "Özgürlük tek başına olmaz. Bütün Ortadoğu halklarının özgürce yaşaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız" diyerek bitirdi. 


'Güneş Rojava'dan doğuyor'

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, sözlerine "Bugün burada tek yürek olduk. İstanbul'dan Rojava'ya selamlarımızı gönderiyoruz. Rojava'da bir devrim yaşanıyor. Bir halk kendisini yeniden var ediyor. Rojava'da Kürdistan gerçekliği bir kez daha ilan ediliyor. Selam olsun Rojava devrimine, selam olsun direnenlere" diyerek başladı. Kışanak konuşmasında, "Rojava Kürdistanı'nda yaşananları çok iyi anlamak ve değerlendirmek gerekiyor. Halkları inkar ettiler, sahte devletler kurdular, bütün bir 20. yüzyıl boyunca Kürt halkı bu zulümle baş etmek için direndi. Şimdi güneş Rojava'dan doğuyor. Bu güneş tüm Kürdistan'ı ısıtacak, tüm Ortadoğu'ya özgürlük ve barış getirecek. Bizi asimile etmek isteyenler bugün Rojava devriminden korkuya kapıldılar. Bu zulmün saltanatı yıkılacak, Kürdistan Ortadoğu'nun yıldızı olacak" ifadelerini kullandı. Kürt halkının Ortadoğu'nun en büyük politik gücü olduğunu belirten Kışanak, "Kürtlerin bu gücünün kaynağını Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'dan alıyor. Bugün Rojava'daki devrimin stratejisinin çizen Kürt Halk Önderi Öcalan'dır. Binlerce kez selam olsun. Yıllar önce stratejik bir çözüm önerdi, Ortadoğu'da halklara dayalı konfederal sistem Ortadoğu'nun kurtuluşudur" dedi. 

Kışanak: Rojava, halkların öz savunmasıdır

Kışanak, Rojava'da yaşanan devrimin halkların devrimi olduğunu da belirtti. Rojava'nın öz savunma gücü olduğunu söyleyen Kışanak, "Kadını, çocuğu, Kürdü, Alevisi, Süryanisi ile tüm halkların öz savunma gücüdür. Bu anlayışla tüm Ortadoğu'da tüm halkları ve kimlikleri özgür bir geleceğe hazırlıyoruz. Burada bir araya gelen bizler yüreğimizi Qamişlo ile paylaşıyoruz. Rojava devrimini savunan kadınlarla, Süryanilerle, Araplarla, Alevilerle paylaşıyoruz. Rojava'daki Kurucu Meclisi yürekten selamlıyoruz. Rojava devrimine sahip çıkmayanların kadın özgürlüğünden bahsetmeye hakkı bulunmayacaktır. Suriye'de demokratik bir halk yönetimi kurulacak. Bunun öncüsü de Rojava devrimi olacak" dedi. 

'Kürt halkı gerçeği bilmiyor mu?'

Konuşmasının devamında "Biz istiyoruz ki onurlu her insan Rojava devriminin yanında yer alsın, bu devrimi sahiplensin. Çok uzak değil en kısa zamanda artık meydanlarda 'Rojava kırmızı çizgimizdir' kalıpları çöpe atılacak. Ortada tek bir gerçek kalacak o da Rojava Kürdistanı'dır" diyen Kışanak AKP'nin çeteleri destekleyen politikasını eleştirdi. Kışanak, "Kürt halkı gerçeği bilmiyor mu? Bu ikiyüzlü politikadan vazgeçeceksin. İkisi bir arada gitmez. Bu kadar açıktır" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın BDP heyeti ile yaptığı son görüşmede Rojava devriminin önemine vurgu yaptığını belirten Kışanak, "Ben de söylüyorum, Rojava devrimi bizim için de kırmızı çizgimizdir. Bu devrimi kimseye yedirtmeyeceğiz" dedi.

Türk:, Korkuları Kürtlerin özgürlüğüdür

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise Kürtçe başladığı konuşmasında, "Bugün Rojava ile Kürt halkı özgürlüğü ile tanıştırıldı, kutlu olsun. 1980'lerde Kürt gençleri bir devrim başlattılar. Bugün bu 4 parça Kürdistan'ın devrimi olmuştur. Kürdistanı 4 parçaya ayırdılar. İstediler ki Kürt halkı sessiz ve çaresiz kalsın ama bugün Kürt halkı ayağa kalkmış ya özgürlük ya özgürlük diyor. Kürtler devrim mücadelesini yürütürken Ortadoğu'da çeteler Kürtleri ses çıkarmasın diye çabalıyorlar. Korkuları Kürtlerin devrimi ve özgürlüğüdür" dedi. 

Ortadoğu halklarına 'eşit yaşam' çağrısı!

Sözlerini "Bu yüzyıl Kürt halkının yüzyılıdır. Kürt halkı köleliği kabul etmeyecektir. Kürt halkının direnişi kutlu bir direniştir. Kürt halkının kimsenin toprağında gözü yoktur. Kardeşlik ve özgürlük içinde yaşamak istiyor" diyerek sürdüren Türk, Rojava'da Kürtlerin kendi toprağını savunmakta olduğunu belirtti. Ortadoğu'daki güçler ve çetelerin bundan korktuğunu ifade eden Türk, "Bugün Kürtler Ortadoğu'da dinamik bir halktır. Kürt halkı özgürleşmeyene kadar ne Ortadoğu özgürleşir ne de Ortadoğu halkları özgürleşir. Eşitlikçi ve özgürlükçü yaşam Kürtlerle gelecektir. Ortadoğu halklarına sesleniyoruz, eğer özgürlüğü ve eşitliği istiyorsanız Kürtlere güç verin. Kürt halkı bugün Türklerle, Araplarla, Acemlerle diğer tüm halklarla eşitlikçi bir yaşam istiyor" diye konuştu. "Rojava devrimi dört parça Kürdistan'ın devrimidir. Tüm dünya, Türk devleti ve Erdoğan bilmelidir ki Kürt halkı özgürleşmezse Türk halkı da Arap halkı da özgürleşemez" diyen Türk, Rojava devrimini boğmak isteyenleri tanıdıklarını ifade etti.

Özgürlük isteyenlerin her zaman başarılı olduğunu dile getiren Türk, "Ancak bugün bakıyoruz ki Ortadoğu'nun en kadim halkından korkanlar var. Çünkü Kürtleri yıldırmak için her yönteme başvurdular ama Kürtler sinmediler. 21. yüzyılda Kürtler küllerinden yeniden doğdular. Sayın Öcalan'a şükranlarımızı sunuyoruz. 1978 yılında bir grup arkadaşıyla halkların kaderini değiştirmek için attığı ilk adım asla unutulmayacaktır" dedi.

'Ortadoğu halklarının demokratik konfederal sisteminden yanayız'

Bugün Ortadoğu'da Kürtleri büyük bir tehlike gören anlayışların egemen olduğunu kaydeden Türk, "Çeteler, demokrasi düşmanı kesimler Kürtleri boğmaya çalışırken, bugün bu çeteleri açık bir şekilde desteklemektedir. Kürtler yıllardan beri demokrasinin ne olduğunu çok iyi bilen bir halk olarak özgür bir geleceği herkesle paylaşmak istiyor. Bu çok anlamlı bir mücadeledir. Ortadoğu'da Kürtler önemli bir aktördür. Kürtsüz bir Ortadoğu demokratikleşemez. Eğer gerçekten eşitlikten yanaysanız. Kürt halkının özgürlük mücadelesini tanımanız gerekir" dedi. Bunun dışındaki yaklaşımların gayri insani, gayri vicdani ve gayri ahlaki olduğunu belirten Türk, "Birçok şey yaşadık. Zindanları, acıları yaşadık ancak bütün bu acılar zindanlar bizi olgunlaştırdı. Halkımızla bütünleştirdi. Bugün de halkımızla beraber özgür geleceğimizi kazanacağız. Biz Türk, Arap halklarının düşmanı değil dostuyuz. Biz kendi toprağımızda kendimizi yönetmek istiyoruz. Biz özgürleştikçe diğer halklar da özgürleşecek. Biz modası geçmiş günümüzde karşılığı olmayan bir ulus devlet mantığı ve anlayışı içinde değiliz. Biz Ortadoğu halklarının demokratik konfederal sisteminden yanayız" dedi.

 (DİHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.