Kısırlığın sebepleri ve çeşitleri

Kısırlığın sebepleri ve çeşitleri
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’nden operatör Dr. Sezin Vural , kısırlığa sebep olan etkenlere ve kısırlığın çeşitlerine değindi.

Her 5 çiftten birinde görülen kısırlık problemi konusunda bilgiler veren operatör Dr. Sezin Vural kısırlık tedavisinde başarı oranının, başarısız olma oranından daha yüksek olduğunu söyledi. Günümüzde kısırlık probleminin yüzde 80’inin tüp bebek tedavisi veya yardımcı üreme yöntemleriyle çözüldüğünü belirten Karaman, ‘’Kısırlığa sebep olabilecek birden çok faktör söz konusudur. Kadının yumurtlama ile ilgili yaşadığı sorunlar, kadının tüplerinin tıkalı olması, erkeğin sperm miktarının yetersiz olması, kadının yaşının ileri olması, rahimle ilgili sorunlar, yumurtalık kistleri ve açıklanamayan kısırlık gibi birden çok sebep bulunmaktadır’’ dedi.

  KISIRLIĞIN 4 ÇEŞİDİ

  Kısırlığın, geçici, primer, sekonder ve kalıcı olmak üzere 4 çeşidi olduğunu dile getiren operatör Dr. Sezin Vural, ‘’Geçici kısırlık problemi daha çok erkek bireylerde görülmektedir. Geçici kısırlık, erkeğin spermlerinin yeterli olmaması ya da üretilen spermin yumurtayı döllemeye yetmemesidir. Sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, sağlıksız beslenme ve yaşam kalitesinin düşük olması gibi nedenler geçici kısırlığa neden olabilir. Erkeğin hayatında yapacağı küçük değişiklikler ve göreceği tedavi dahilinde kısırlık problemi de büyük oranda çözülecektir’’ diye konuştu. Primer kısırlığın genellikle yeni evli çiftlerde görüldüğünü belirten Karaman, ‘’Bu, genellikle geçici bir sorundur. Evlendikten sonra genellikle çiftlerin yüzde 33’ünün, bir yıl içinde yüzde 70’inin, iki yıl içinde yüzde 80’inin, iki yıldan sonra ise yüzde 90’ının çocuk sahibi oldukları görülmüştür. Bu sebeple yeni evli çiftlerin, bir sene boyunca kendiliğinden gebe kalmak için beklemesi gerekmektedir’’ ifadelerinde bulundu.

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.