Kız babalarına arayı ısıtacak ipuçları

Kız babalarına arayı ısıtacak ipuçları
2 yaş sendromu, 3 yaş sendromu, ergenlik derken kız babalarının işi zor.

 

Kızları bir genç kıza dönüşürken, babalar değişen bu hassas dengelere ayak uydurmaya çalışırken zorlanıyor. O sevimli tatlı küçük kızın nereye gittiğini düşünürken, büyüyen kızlarıyla iletişimlerini tekrar düzeltmek isteyen babalara bu dönemlerde kızlarıyla aralarını ısıtacak birkaç önerimiz var;

1. İyi bir dinleyici olun.
Problemleri konuşurken, çözüm üretmeye odaklanmak yerine ona bu tarz durumlarda ileride de kullanabileceği bir bakış açısı kazandırmaya dikkat etmelisiniz. Bunun için öncelikle kızınızı çok iyi dinlemeyi öğrenmelisiniz, çünkü o muhtemelen o anda akıl verilmek yerine problemini anlatmak ve sadece ona değer veren biri tarafından dinlenmek istiyor.
2. Kuralları tartışın, zorla kabul ettirmeyin
Kuralları tartışarak üzerinde konuşarak birlikte koymalısınız, bu şekilde koyulan kurallara uyma ihtimalini arttırmış olursunuz. Çocuklar sınırları zorlamaktan hoşlansalar da sınırlar olduğunuu bilmeye ihtiyaç duyarlar ve bu sınırlar içinde kendilerini güvende hissederler. Beraber karar vererek ona olan güveninizi göstermek için iyi bir fırsat yakalamış olursunuz.

3. Övgü konusunda cömert olun
Özellikle ergenlik, kız çocukları için başkalarının görüşlerinin önem kazandığı bir dönemdir. Bu nedenle ona başarıları ya da başarısızlıkları ile ilgili pozitif ve yapıcı geribildirimler vermeniz çok önemlidir. Yani burada şöyle süpersin böyle güzelsin demek yerine elle tutulur sebeplerden onunla gurur duyduğunuzu söylemeniz daha değerli.

Hiçbir şeyi beğenmeyip sorguladıkları bir dönemden geçen kızlarınızı, zaten odaklandıkları dış görünüş fiziksel özellikleri dışında, zekaları, yaratıcılıkları, kibarlıkları, espiri yeteneği gibi konularda övgüde bulunmanız kızınızın gelişimi açısından daha faydalı olacaktır.

4. Aktiviteleri onun seçmesine izin verin
Birlikte kaliteli zaman geçirmek illa kızınızı çok iyi bir müzeye, ya da aktiviteye götürmenize gerek yok. Onunla birlikte sevdiği müzikleri dinlemek, birlikte bisiklete binmek ya da bir yürüyüşe çıkmak bile sizin ilginiz doğrultusunda kaliteli bir hale gelebilir.
5. Müteffik olun
Ona ilerleyen yaşı ile birlikte zorlandığı konularda, cinsellik karşı cins, ya da ergenlik döneminde gelişen ve değişen vücutlarımız gibi, destek olun. Bilgilendirme işini anneye bırakmayın, dünyayı karşı cinsin bakış açısından da görmelerini sağlayabilirsiniz. Böylece aranızdaki ilişkiler iyileşirken, kızınızın olgunlaşmasına katkı sağlayabilirsiniz.

6. Sağlıklı ilişkiler kurarak ona model olun
Kızınıza sağlıklı ilişkiler ile ilgili atıp tutarken, diğer yandan annesi ile yüksek sesle tartışıyor ya da kendi anne-babanıza saygısız bir serzenişte bulunuyorsanız, bilin ki şu an çocuğunuz tarafından hafızaya alınıyorsunuz. Bu nedenle her ne kadar çok da zor olsa önce kendinizi düzeltmeniz gerekiyor. Üzgünüz ama baba olmak kolay değil.
7. Sözlerinize dikkat edin
Diğer insanlar hakkında konuştuklarınıza dikkat edin. Ev halkı ile ilgili sevgi ve saygı çerçevesinde konuşuyor olsanız bile, hayatınızdaki diğer insanlarla ilgili insafsızca eleştiriler yapıyor, uygunsuz sıfatlar kullanıyorsanız, bu sizin örnek olma durumunuzu tehlikeye atar. Ayrıca hayatına girecek diğer erkeklerle ilgili çıtayı da oldukça düşürmüş ve bu çirkin dili kabul edilebilir kılmış olursunuz.

8. Zor konularda dikkatli olun
Bizim gibi doğu kültürü etkisi altındaki toplumlarda babalarla konuşulabilecek konular ve konuşulamayacak konular vardır. Bu konularla ilgili kulaktan bilgi toplanır, yaşıtlarla tartışılır, anneler de çok fazla konuya yanaşmak istemez. İşte bu tarz durumlarla ilgili kızınıza açık bırakmak, onun sizin gerçek görüşlerinizi bilmesine izin verin.
9. Sevginizi gösterin
Çocuklar anne-bablarından büyüdükçe fiziksel olarak uzaklaşsa ve bebek gibi sevilmekten hoşlanmasalar da aslında onların da kucaklanmaya ve sevildiklerini duymaya ihtiyaçları vardır. Eğer sevme tarzınızı değiştirir, ona o çok sevdiği eteği aldığınız için sizin sevginizden şüphe etmemesi gerektiğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsanız.

İyi bir baba olmak çok zor değil mi? Kızınız ileride her problemini açıklıkla sizinle paylaştığında, sizin düşüncelerinize önem verdiğinde buna değecek emin olabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.