Kobanê'nin inşası Diyarbakır'dan başlayacak

Kobanê'nin inşası Diyarbakır'dan başlayacak
Kobanê'nin yeniden inşasına ilişkin 2-3 Mayıs'ta Diyarbakır'da düzenlenecek olan konferans hazırlıkları tamamlanma aşamasında. Katılımlara dönük 350 davetiyenin gönderildiği konferansta, Kobanê'de saha çalışmalarıyla hazırlanan raporlar sunulacak. Konfera

DAİŞ çetelerinin 15 Eylül 2014 tarihinde başlattığı ağır saldırılara karşı YPG ve YPJ öncülüğünde geliştirilen destansı direnişle özgürleştirilen Kobanê'nin inşası için Diyarbakır'da, "Kobanê'yi yeniden inşa etmek insanlık değerlerine sahip çıkmaktır" şiarıyla düzenlenecek olan konferans hazırlıkları tamamlanmak üzere. Kobanê Kantonu yönetimi tarafından 2-3 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda, Diyarbakır Ticaret Odası, TMMOB ve İHD gibi birçok kurumun ev sahipliğiyle gerçekleştirilecek olan konferansın programı da netleşiyor. Aralarında AB Türkiye Delegasyonu, Hakikat-Adalet Hafıza Merkezi, Sınır Tanımayan Doktorlar, İnsan Hakları Ulusal Konfederasyonu, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Uluslararası Af Örgütü, Heinrich Böll Stifung Derneği Türkiye Temsilciliği gibi birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş ile Türkiye ve Avrupa'dan birçok gazeteci, akademisyen, mühendis, siyasetçi ile bilim insanına 350 davetiye gönderilirken, konferansta Kobanê'nin tarihçesini, direnişini ve bugününü anlatan bir belgesel gösterimi yapılacak. 


Raporlar sunulacak

Göç, sürgün, tarihi direniş ve ağır tahrip alan kenti tanımlayan fotoğraf sergisinin de açılacağı konferansta, ayrıca Kobanê'de hasar tespiti için yapılan saha çalışmaları ile hazırlanan raporlar sunulacak. Hazırlanan raporlar ışığında yürütülecek olan tartışmalarda ise "Kentsel altyapı, üst yapı, su, tarıma, hayvancılık, enerjiye, sağlık, eğitim, yardım koridoru, güvenlik, ekonomi, kültür" gibi temel konular ele alınacak.

'Direniş dayanışması İnşa için de gerekli'

Çözüm önerileri ile belli kararlaşmalarla sonuçlanması planlanan konferansa dair bilgi veren Kobanê'yi Yeniden İnşa Konferansı Hazırlık Komisyonu üyesi Ercan Arslan, tarihi bir sorumluluk bilinci ile Kobanê'nin inşa sürecine katılımın sağlanması gerektiğini aktardı. Yerle bir olan bir kent gerçekliği ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Arslan, şuana kadar 70 bine yakın Kobanê'linin toprağına geri döndüğü bilgisini vererek, "Nasıl ki DAİŞ'e karşı büyük bir dayanışma ile başarı sağlandıysa, inşası için de aynı dayanışma sergilenmesi gerekir" diye konuştu. 

350 davetiye gönderildi

Günlerdir içinde oldukları hazırlık çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu kaydeden Arslan, 350 davetiye gönderdiklerini söyledi. Konferansta kentin inşa sürecinde dokunulacak tüm yaşam alanlarının ele alınacağını belirten Arslan, uzun zamandır Kobanê'de hasar tespitlerinin belirlenmesine dönük yapılan saha çalışmalarından ortaya çıkan raporların da konferansta sunulacağını aktardı. Kentin inşası için gerçekleştirilecek olan konferasın önemli bir ayak olacağını ve ileriki süreçte Avrupa'da da yapılmak üzere bir konferansın planlandığını dile getiren Arslan, "Kobanê direniş sürecinde duyarlılık gösteren tüm kesimlere çağrımız, inşa sürecinde de aynı duyarlılığı göstermeleri ve direnişi inşa ile birlikte daha da büyütmeleridir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.