Kobani olaylarında ilk ceza bir yağmacıya çıktı

Kobani olaylarında ilk ceza bir yağmacıya çıktı
Diyarbakır'da Kobani'ye destek için 6- 7 Ekim tarihinde düzenlenen sokak gösterilerine katılarak bir iş yerini yağmalayan ve suçüstü yakalanan R.O.D hakkında açılan davadan karar çaktı.

İlyas AKENGİN

 Mahkeme, hakkında 41 yıl hapis cezası istenen sanık R.O.D'yi 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto etmek için Diyarbakır başta olmak üzere bir çok ildeki gösterilerde sokaklar savaş alanına dönmüş, 50 kişi yaşamını yitirmişti. 12 kişinin öldüğü Diyarbakır'da ise, olaylar sırasında çok sayıda iş yeri yağmalanmış ve yakılmıştı.

Yaşanan olaylardan sonra 100'den fazla kişi tutuklanmış, bu kişiler hakkında açılan davaların ise hala devam ettiği bildirildi.  Kentteki olaylara katılarak bir iş yerini yağmaladığı iddiasıyla hakkında 41 yıl hapis istemiyle dava açılan R.O.D'nin yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya tutuklu sanık R.O.D ile avukatı hazır bulundu.

SUÇ ÜSTÜ YAKALANMIŞ

Duruşmada hazırladığı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan savcı, PKK'nin yapmış olduğu çağrılar doğrultusunda eylemlerin yapıldığını  belirterek, sanık R.O.D'nin olay günü Rızvanağa Caddesi üzerinde bulunan bir marketin yağmalanması olayına karıştığı iddiasında bulundu. Yağmalama olayının duyulması üzerine olay yerine polisin gittiğini belirten savcı, yağmalanan marketin tahrip edildiğini, sanık R.O.D'nin ise içerde olduğunun tespit edildiğini, polisin anonsu ile sanıkların market içinden bulunan sert maddeler ile polise karşı direndikleri belirtilen iddianamede, polisin gazlı müdahalesi sonrası sanık R.O.D'nin yakalandığı kaydedildi. Savcılık iddianamede sanık R.O.D'nin söz konusu marketin camlarını kırarak içeri girdiği, hırsızlık eylemine katıldığı, yakalama öncesi memura direndiği kaydedilerek, söz konusu kişinin 'iş yeri dokunulmazlığı ihlali', 'görevli memura direnme',  'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarını işlediği gerekçesiyle 41 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

İDDİALARI REDDETTİ

Mütalaanın ardından mahkeme heyetinin son kez söz hakkı verdiği tutuklu sanık R.O.D, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Olay gününde yakalandığım market zaten yağmalanmış ve her yeri tahrip edilmişti. Ben bu olaylara katılmadım. Ben taş atmadım ve zorla bir yere girmedim. Hakkımdaki iddialar asılsızdır. Pişmanım tahliyemi istiyorum" dedi.

MAHKEME İNDİRİM UYGULADI

Duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık R.O.D'ya hırsızlık, mala zarar verme, konut ihlali ve örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından 15 yıl hapis cezası verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.