Kolon kanserine düğme büyüklüğünde kesi ile ameliyat

Kolon kanserine düğme büyüklüğünde kesi ile ameliyat
Hasta 4-5 günde taburcu ediliyor

Dilek SEZER
Tigris Haber
- Memorial Dicle Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Taçyıldız, kolon kanserinin tedavisi hakkında bilgi verdi. 
Kolon kanserinin en önemli nedenleri arasında, yaş, ailesel öykü, polipler, ailede jinekolojik kanser hikayesi, beslenme şekilleri, genetik yatkınlığın geldiğini belirten Prof. Dr. Taçyıldız, yavaş ilerleyen ve erken dönemde belirti vermeyen kolon kanserinin özellikle 50 yaş üzeri kişileri etkilediğini söyledi. Kolon kanserinin yaygın görülmesinin yanı sıra düzenli tarama programları ile tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Taçyıldız, “50 yaşından sonraki herkesin her yıl kolonoskopi yaptırması, kolon kanserinin erken dönemde saptanmasında ve kansere neden olan poliplerin yakalanarak kansere dönüşmeden alınmasında etkili rol oynamaktadır. Kolon kanserinin öncelikli tedavisi ameliyattır. Hastaları tedirgin eden ve iyileşme sürelerini uzatan açık cerrahinin yerini, artık giderek yaygınlaşan laparoskopik yani kapalı teknikler almıştır. İlk olarak safra kesesi, apandisit ve fıtık ameliyatlarında kullanılan laparoskopik yöntemler; günümüzde mide, dalak, kalın bağırsak gibi organlardaki tümöral oluşumların cerrahisinin de başarılı bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Kapalı ameliyatlar hastanın vücudunda ameliyat izine neden olmadığı için herhangi bir estetik kaygıya da yol açmıyor” dedi.

Laparoskopik kolon ameliyatlarında karında açılan düğme büyüklüğündeki kesilerden ucunda kamera olan cihazlar ile girilerek kalın bağırsak dışarı çıkarıldığını ifade eden Prof. Dr. Taçyıldız, “Dışarı çıkarılan kalın bağırsağa cerrahi girişim yapılır. Tabi karın bölgesine girmeden önce karbondioksit gazı ile o bölge hafifçe şişirilir ve böylelikle aletler daha kolay çalışır. Daha sonra kalın bağırsak yerine konulur. Laparoskopi, açık cerrahiye göre hastaların daha çabuk iyileşmesine olanak sağlamakta ve ameliyat sonrası hastanede kalış süresinin kısalmasıyla hastalar; iş, özel ve sosyal hayatına daha çabuk adapte olabilmektedir. Laparoskopik yöntemler en ileri cerrahi teknik olmasının yanı sıra hastaya olabildiğince konfor sağlayarak ameliyat sonrası taburculuk süresini 4-5 güne indirmektedir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.